На 19 юли 2019 да почерпят

Президентът Радев: За някои е важно да спечелят те, пък ако ще, да загуби цял народ

Токов удар причинил срива на БТВ

БТВ спря за половин час

5G мрежите спъват подслушването на престъпници Европол се жалва, че няма ресурс за битка при новите телекомуникационни системи

Урсула фон дер Лайен заяви, че Европейският съюз не иска твърд Брекзит

Три от три за Хубчев, „Левски“ продължава напред в Европа

Над 100 безплатни културни събития Йорданка Фандъкова представи лятната арт програма на София

Кръводаряване в деня на Левски

Обвинената за подкуп бивша шефка на ТЕЛК-Ловеч е на свобода срещу 3000 лева

Наесен поскъпват ваканциите, купени през туроператори Заради данъчна наредба фирмите фалират или се местят в чужбина

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 19 юли 2019

Отхвърлиха намаляване на ДДС върху лекарствата

Разследват мним архитект във Велико Търново 60-годишен строителен техник години наред се титулувал без да има ценз

Кадър на ДАНС поема военното разузнаване

Корнелия Нинова пред “Труд”: Не помагаме на ГЕРБ с вота на недоверие

Как ДСБ, които довчера гласуваха бюджета, 16-милиардния заем, здравната и пенсионната реформа, изведнъж станаха опозиция?

– БСП кога ще внесе вота на недоверие срещу кабинета, г-жо Нинова?

– През януари започваме консултации с другите политически партии за темата, по която ще искаме недоверие на правителството.

– Къде ще търсите тези 10 гласа, които не ви достигат? БСП има 38 депутати, а за внасянето на вот на недоверие са необходими 48 подписа.

– Ще поканим на разговор всички парламентарни групи, които са в опозиция. Включително и ДСБ, защото те обявиха, че вече са опозиция.

– БСП май извика „Хоп!”, преди да скочи – вие обявихте, че партията ще иска вот на недоверие в предаването „Неделя 150” по БНР, но без решение на партиен орган, без да са ясни параметрите на вота.

– Нали не допускате, че това е мое лично хрумване. Що се отнася до параметрите на вота, тях ще уточним с другите парламентарни групи. Ще предложим нашите мотиви. Ще чуем тяхното мнение. Ще излезем с решение, което да бъде общо и аргументирано. Ще зададем тон на политическия разговор по същество в началото на новия сезон след Нова година.

– С този ход БСП направи услуга на ГЕРБ, като отклони вниманието от проблемите, които те имат с доскорошния си партньор в управлението – ДСБ. Вие самата, когато обявихте пред БНР в неделя, че БСП готви вот на недоверие, казахте, че така ще подложите ДСБ на тест дали са истинска опозиция. Това ли е основният ви мотив?

– Не. Мотивите ни са принципни. Не споделяме политиките на това правителство. Вотът на недоверие е най-силният парламентарен инструмент за сблъскване на тези и търсене на отговорност и вземане на решения. Не виждам как с това помагаме на ГЕРБ. Отговорността за действията на кабинета носи основната партия в него – ГЕРБ, така че този вот би бил насочен срещу тях. ДСБ са съпътстваща партия. Те са малко, но вдигат шум за много. Истинският виновник за лошото състояние на държавата са ГЕРБ и правителството, оглавявано от Бойко Борисов.

– От друга страна, как бихте могли да разчитате на подписите на ДСБ под искането за недоверие, ако например си харесате здравната политика като тема, а министърът е член на ДСБ?

– Сигурно би било идеализъм, но аз си мисля, че в политиката някой като каже нещо, трябва да държи на думата си. Чухме ги тези дни да заявяват, че те са опозиция на това управление. Дори с претенцията, че са единствената опозиция. Чухме ги да казват, че Петър Москов вече не е техен министър, че те не са негов гръб. Надявам се тези думи да получат покритие с поведение в залата. Иначе разговорът би минал на лична основа – кой с кого е приятел, кой кого харесва или не. При вот на недоверие става въпрос за принципни неща – за политика. Ние отдавна твърдим, че здравната реформа е геноцид, твърдим, че образователната реформа лишава много българчета от образование, което в бъдеще ни гарантира една неграмотна нация. Твърдим, че пенсионната реформа е удар по работещите, по сегашните и бъдещите пенсионери. Ето все теми, по които може сериозно да се говори, политически теми.

– В БСП трябва да знаете как, минали сте по този път, когато през 2001 г. Костадин Паскалев и покойният Димитър Калчев станаха министри в правителството на Сакскобургготски, на което вие заявявахте, че сте в опозиция?

– Липсата на последователност, независимо кой е носителят й, винаги води до един и същ резултат – загуба на доверие.

– БСП гласува за съдебната реформа заедно с мнозинството. Защо не показахте опозиционност?

– Не сте права. От началото твърдим, че това не е същинска съдебна реформа. Това е боричкане на лобита за по-силно влияние във Висшия съдебен съвет. И времето потвърди тази наша теза. На първо четене, когато се гласува философията на закона, гласувахме против. На второ подкрепихме само онези текстове, които отговарят на нашите виждания. Например Висшият адвокатски съвет да има право на жалба до Конституционния съд. Но бяхме против разделянето на Висшия съдебен съвет на две. Загубиха една година в спорове и боричкане. Хайде сега да седнем и да свършим истинската работа – промени в Закона за съдебната власт, ГПК, НПК.

– Въпреки инициативата за вот БСП пак остава в изолация, публиката гледа надясно, там в момента се вихри политическият разговор. Него следят хората, които се интересуват от политика, БСП не успява да им привлече вниманието. Защо?

– Сериозно ли говорите, че вдясно се води политически разговор? Вдясно се борят за кокала. Те не спорят с аргументи и за работа. Те се карат за постове и влияние. Как хора, които довчера гласуваха бюджета, 16 млрд. заем, здравната и пенсионната реформа, сега изведнъж казват „Ние сме опозиция”. Това не е сериозно. Опитът на министър-председателя да бъде обединител се провали. Приказките за стабилност са кухи. Плашенето на хората, че ако не е това правителство, държавата загива, изразява слабост. Силният държавник не плаши с проблеми, той предлага решения на проблемите.

– БСП как ще отстоява по-нататък своята опозиционност, след като се сдобие с конкурент вдясно?

– ДСБ не е сериозна опозиция. Както казах, досега бяха заедно, остават си заедно с ГЕРБ, имат си министри, хора на високи постове в областните администрации. Това е някаква политическа шизофрения. Истинска опозиционност ще проявим в предлагането на алтернативи. През цялата година на това управление ние казвахме какво предлагаме, но не се чуваше. Симпатизантите ни в страната, с които се срещаме, не знаят за намаляване на ДДС за детските храни, нито за идеята за отмяна на плоския данък, нито за повишаването на обезщетението за майчинство. Това трябва да се превърне в наша сила. Идеи за развитието на България, съюзници в тези идеи и хора, които да ги превърнат в резултат.

– Коя е причината да не ви чуват?

– Поне две са: една обективна – у нас, и една субективна – у вас, медиите. Обективната – невинаги реагираме бързо и остро. Субективната – вие не отразявате това, което правим, или го представяте изопачено.

– Обвиненията към медиите са дежурни – валят от всички страни.

– Ето пример: по време на протестите на майките ние излязохме при тях. Това, което те искат, ние сме провеждали като политика. А вечерта от телевизионните новини разбрах, че нито един депутат не е посмял да се яви при майките, които стояха с децата си в студа пред парламента. Намирам го за необективно, навън бяхме поне 20 човека, а някои дори ни обвиниха, че сме се скрили страхливо. Това е само един пример.

– Премиерът сам заговори за избори две в едно заедно с президентските. Но утре може да реши да ги изтегли и вашият вот да му помогне да го направи. В БСП мислили ли сте по такъв сценарий?

– Когато и да са изборите, отиваме и се състезаваме. И по-добрият да победи. Но при едно, може би най-важно условие – изборите да са обективни – без плащане, страх, манипулации.

– БСП готова ли е за избори две в едно? Към какъв профил на кандидат-президент се насочвате? Ако искате вот на недоверие по социалната политика, „зачертавате” АБВ като съюзник, защото министър Ивайло Калфин е от АБВ. Как смятате да развивате отношенията си с АБВ?

– Не сме обсъждали още кандидати за президент и вицепрезидент. Носителят на социална политика са цялото правителство и основната партия в него ГЕРБ. Ивайло Калфин е неин изразител като министър, но отговорността е на ГЕРБ и мнозинството. Що се отнася до АБВ, бих разширила въпроса – лявото има нужда да бъде силно и единно. Кое може да обединява? Първо, идеи, които са алтернатива на дясното управление. И второ, поведение, което не противоречи на тези идеи. Трудно ми е да си представя лява партия на думи, която с действия подкрепя бюджет, орязващ парите за майки и деца с увреждания. Когато има разминаване между едното и другото, лявото губи доверие.

– В момента в БСП върви преброяване на членовете, какво очаквате да покаже то?

– Реалния брой на членовете и симпатизантите, да няма такива, които се водят само на книга.

– Какви организационни мерки ще вземете, ако се окаже, че партията се е стопила значително от тези 130 000 души, които сега се водят? Ще запазите ли например това представителство на конгреса, което имате сега?

– Ние влизаме в отчетно-изборна кампания, която трябва да даде представа за реалните членове и на тази база ще се излъчат делегатите за 49-ия конгрес. Промяна ще има, но каква – ще видим в края на отчетно-изборната кампания. Правим я, за да има ново представителство на конгреса, нови делегати.

– Делегати на конгреса са 800-900 души, които в голямата си част са едни и същи поне от десетилетие. Значителна част от тях пък са партийни чиновници, от които няма как да се чака промяна.

– Ние променихме устава и много от колегите в страната, които два мандата са били председатели на общински организации, ще трябва да отстъпят на нови хора. Делегатският състав няма да е същият, дори и само на това основание. Извън него, надявам се, да бъдат избрани нови делегати, които да дадат нов облик на най-висшия ни форум – конгреса.

– Ще участвате ли в лидерската битка за БСП?

– Ако и когато реша, ще го обявя.

Нашият гост

Корнелия Нинова е родена на 16 януари в Крушовица, Врачанска област. Зам.-министър на икономиката от 2005 до 2007 г. в кабинета на Сергей Станишев. Депутат в 41-вото, 42-рото и 43-тото народно събрание. Председател на парламентарната комисия по труда и социалната политика в 42-рото народно събрание. Зам.-председател на парламентарната група на “БСП – Лява България” в сегашния парламент. Член на Националния съвет на БСП.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.