2015 г. – лоша, 2016 г. - още по-лоша

Състоянието на 40% от фирмите се е влошило през 2015 г. Компаниите, които отчитат подобрение, са 4 пъти по-малко. Това показва анкета на Българската стопанска камара (БСК) сред 734 предприятия. В сравнение с м. г. положителните оценки намаляват, а отрицателните се увеличават. По-малко са и работодателите, които са оптимисти, че през новата година ще има по-висок икономически ръст и повече работни места. Причина за негативните прогнози са колебливите цени на суровините, затрудненият достъп до кредитиране, както и очакванията за “тежък регулаторен, фискален и енергиен натиск върху производството”.

Въпреки негативните оценки за 2015 г. 37% от фирмите са произвеждали повече, всяка втора компания е вдигнала продажбите, а 23% са наели повече работници. През 2014-а предприятията с такива резултати са били с над 10% по-малко. През 2015 г. само 10% от компаниите са увеличили заплатите, а 20% са ги намалили.

На първо място по корупция бизнесът поставя обществените поръчки. Следват съдебната система, МВР и здравеопазването. Работодателите имат най-отрицателно мнение за работата на съдебната власт и на парламента. Най-положителни са оценките за данъчната администрация и за местната власт.

БСК потвърди прогнозата на БНБ, че в началото на 2016 г. износът ще намалее. Горивата и медта формират 22% от българския експорт. Когато цените им падат, няма как това да не доведе до спад на износа, коментира бизнес организацията.

Металургията закрива много производства

Много производства в металургията са закрити заради по-високите цени на тока за индустрията. Предприятията работят с 30% от капацитета си и това ще доведе до негативни последици в други свързани браншове, алармира изпълнителният председател на БСК Божидар Данев. В тежката химия и други енергоемки отрасли производството също е намаляло, добави той.

Данев прогнозира, че бомбата в енергетиката ще избухне в началото на 2016 г. „БЕХ не намира пари, за да плати задълженията на НЕК към американските тецове. Те няма да се издължат към “Мини Марица-изток”, които няма да могат произвеждат въглища“, каза Данев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес