Пътници в лондонското метро пострадаха след разпръскване на сълзотворен газ

Софийските бани – призрачни сенки от миналото Три десетилетия управниците на столицата спаха като къпани

Премиерът Борисов ще подкрепи кандидатурата на Кьовеши за европейски главен прокурор

Столичната библиотека представя документална изложба

Вучич: Оставката на Рамуш Харадинай е политически трик

Актрисата Мария Бакалова, участвала в хитовата лента “Бащата”, пред “Труд”: Филмовата индустрия у нас се подобрява ежедневно

КЗП: Купувайте надуваеми предмети за плажа само от сигурни магазини

Откриха ново огнище на африканска чума в свинекомплекс в русенско село

Лондон: Британските кораби да избягват Ормузкия проток

Албанският президент: Гордея се с Харадинай и съм убеден в неговата невинност

Кола с турски граждани излетя от магистрала „Тракия“

Астронавтите с командировъчни, попълват митническа декларация Навършват се 50 години от кацането на Луната

Проверяват пазарите в София заради африканската чума

Мълния порази англичанин край Сандански, екип на ПСС го спаси

Томислав Дончев: Хакерската атака срещу НАП цели да дестабилизира държавата

2015 г. – лоша, 2016 г. – още по-лоша

Състоянието на 40% от фирмите се е влошило през 2015 г. Компаниите, които отчитат подобрение, са 4 пъти по-малко. Това показва анкета на Българската стопанска камара (БСК) сред 734 предприятия. В сравнение с м. г. положителните оценки намаляват, а отрицателните се увеличават. По-малко са и работодателите, които са оптимисти, че през новата година ще има по-висок икономически ръст и повече работни места. Причина за негативните прогнози са колебливите цени на суровините, затрудненият достъп до кредитиране, както и очакванията за “тежък регулаторен, фискален и енергиен натиск върху производството”.

Въпреки негативните оценки за 2015 г. 37% от фирмите са произвеждали повече, всяка втора компания е вдигнала продажбите, а 23% са наели повече работници. През 2014-а предприятията с такива резултати са били с над 10% по-малко. През 2015 г. само 10% от компаниите са увеличили заплатите, а 20% са ги намалили.

На първо място по корупция бизнесът поставя обществените поръчки. Следват съдебната система, МВР и здравеопазването. Работодателите имат най-отрицателно мнение за работата на съдебната власт и на парламента. Най-положителни са оценките за данъчната администрация и за местната власт.

БСК потвърди прогнозата на БНБ, че в началото на 2016 г. износът ще намалее. Горивата и медта формират 22% от българския експорт. Когато цените им падат, няма как това да не доведе до спад на износа, коментира бизнес организацията.

Металургията закрива много производства

Много производства в металургията са закрити заради по-високите цени на тока за индустрията. Предприятията работят с 30% от капацитета си и това ще доведе до негативни последици в други свързани браншове, алармира изпълнителният председател на БСК Божидар Данев. В тежката химия и други енергоемки отрасли производството също е намаляло, добави той.

Данев прогнозира, че бомбата в енергетиката ще избухне в началото на 2016 г. „БЕХ не намира пари, за да плати задълженията на НЕК към американските тецове. Те няма да се издължат към “Мини Марица-изток”, които няма да могат произвеждат въглища“, каза Данев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.