Путин учуден от беззъбата позиция на София за "Южен поток": Измислихме този газопровод, за да помогнем на България, а те се отказаха (обзор)

Руският президент обвини Турция, че "лиже едно място на САЩ"

Владимир Путин е учуден от "беззъбата позиция" на българското ръководство по "Южен поток" - проект, който Русия измислила, за да помогне на България. Това заяви руският президент на вчерашната си годишна, 11-а поред пресконференция.

Путин посочи, че Европарламентът е обявил, че "Южен поток" не съответства на интересите на ЕС и е прехвърлил топката на Еврокомисията. Която пък поискала от България да спре подготвителните работи. "Поставиха ни в идиотско положение и ние казахме - щом ще е така, и ние спираме", посочи Путин. И допълни: "Удивява ме беззъбата позиция на българското ръководство, което, неясно поради какви съображения, пренебрегна националните си интереси. Ние трябваше да вложим в проекта 3 млрд. - това са работни места, заплати, доходи на всички нива на бюджета, а после всяка година още минимум 400 млн. евро щяха да получават (България) просто за транзит. Но, щом е не - не. Ние всъщност измислихме този проект, защото искахме да помогнем на България. Като не искат - няма".

Сериозни критики Путин отправи и към Анкара заради свалянето на руския Су-24, което нарече "вражески акт". "Някой в турското ръководство е решил да оближе едно място на американците", каза президентът и допусна възможна договорка Вашингтон да си затвори очите, ако Турция навлезе и окупира част от Ирак. Според Путин турците опитват да се представят пред САЩ и Европа като "добрите ислямисти", но разкритикува "пълзящата ислямизация в Турция, от която Ататюрк сигурно се е обърнал в гроба". Президентът бе категоричен, че с настоящото ръководство в Анкара не може да бъде постигнато помирение.

Дъщерите му учат и работят в Русия

Дъщерите на Владимир Путин Мария и Катерина са в Русия, никога не са живели в друга страна, учили са само в руски вузове и правят първите си стъпки в кариерата. Това каза президентът в отговор на въпрос за информациите в западни медии, че Катерина управлява престижен проект в Московския държавен университет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят