Тир и кола катастрофираха между Своге и Церово

Помпео: САЩ са готови да преговарят с Иран без предварителни условия

Иран плени британски танкер в Ормузкия проток

70-годишен мъж е загинал, след като е блъснат от кола на пътя Разград – Русе

САЩ свалиха ирански дрон, Техеран отрича (обзор) ВМС на САЩ използвали електронно заглушаване

Горанов за хакването на НАП: Скоро разбрах, че да направиш такава беля на практика е ненаказуема

„Боинг“ е загубил близо 5 млрд. долара заради скандала с модел „737 MAX“

Холандия частично отговорна за Сребреница

Тръмп се срещна с астронавти от „Аполо 11“, стъпили преди 50 г. на Луната

Засилен трафик на „Капитан Андреево“

Китайската космическа лаборатория „Тянгун-2“ изгоря в земната атмосфера

Двама парапланеристи пострадаха край Дупница

Доналд Тръмп за иранския дрон: Няма съмнение, свалихме го

Хакнатите данни били със събути гащи Не са били криптирани, съобщи Венцислав Караджов, шеф на Комисията за защита на личните данни

УЕФА наказа България заради расизъм

Емилия Масларова: Необичаната

“Социалният министър винаги е в опозиция.” Това е заглавието на книгата, в която Емилия Масларова събра свои интервюта и издаде през 2009 г. Годината, когато нейната партия БСП загуби властта, а за Масларова започна дълга съдебна сага. Въпреки че във вторник Софийският градски съд оправда Масларова, всички знаят, че това не е краят. Тепърва предстоят следващите фази.

Емилия Масларова е икономист по образование и дейност. Тясната й специалност е социалната сфера. Три пъти е била министър на социалната политика – в правителствата на Андрей Луканов, Димитър Попов и Сергей Станишев, беше председател на Демократичния съюз на жените, народен представител в три парламента – 38-ия, 39-ия и 41-вия. От април т.г. е професор в Тракийския университет в Стара Загора в катедра “Социални дейности”, името й е в списъка на преподавателите и в УНСС и УНИБИТ.

Но през последните години влиза в медиите по-често в друга роля – като обвиняема. Масларова бе обвинена, че докато е била министър, е присвоила над 11 млн. лв. покрай ремонт на социален дом в Стара Загора. През ноември 2009 г., преди обвинението срещу нея да стане факт, бе отстранена от председателския пост в парламентарната социална комисия с мотива, че не е морално да я оглавява народен представител, за когото прокуратурата има съмнения за корупция. След като съдът я оневини, адвокатката й Ина Лулчева обобщи, че знаковите дела са такива, защото обвиняемият по тях е знаково име и се търси за какво да бъде обвинен, а не дали е извършил престъпление.

Кариерата на Масларова е последователно нагоре, както и хъсът и амбицията й. Заради тях си пати. Превърна се в символ на неуместен за един политик лукс. Мнозина охотно вярваха, че има стотици чифтове обувки, че се вози в розово бентли, че бижутата й са на стойност няколко хиляди лева, а палтата – от 500 лв. нагоре. Трудно е да се каже колко от тези неща са истина. Но на нея стояха като на кралица. Някой така и я кръстиха – Червената кралица. Но у нас не обичат кралици.

Масларова обаче обува високите обувки и тръгва смело. Като министър в тройната коалиция смелостта й понякога граничеше с безпардонност. Когато Би Би Си излъчи филма за дома в Могилино, тя заяви: “Не считам, че един филм трябва да бъде повод да се демонизира една държава и работата на институциите в една държава.” Извън сантименталността филмът обърна внимание на една закъсняла реформа – извеждането на децата от социалните заведения. Тогава икономиката бе в подем, но това не бе използвано, за да се проведе по-безболезнено пенсионната реформа. Но не означаваше и че коалиционните партньори на БСП – НДСВ и ДПС, бяха склонни да споделят увеличените блага точно с пенсионерите и социално слабите.

Защото от 2005 до 2009 г. пенсиите се увеличиха два пъти в абсолютно изражение, т.нар. стари пенсии бяха преизчислени, изплащаха се коледни добавки. Стартираха куп социални програми като тези, които медиите нарекоха “Баба гледа внуче” и “Пенсионери на море”. Оттогава е и най-дългото в ЕС майчинство. А изплащането на най-голямото увеличение на пенсиите кабинетът “Станишев” хариза на първия кабинет “Борисов”.

Масларова говори енергично, ходи бързо и винаги е усмихната. Стръмните участъци по професионалния път не я плашат. Родена е на 3 юли и от години си прави един подарък за рождения ден – изкачва Черни връх.

“Златният ремонт”

След като БСП изгуби парламентарните избори през 2009 г., лично премиерът Бойко Борисов сезира прокуратурата за 150 договора, сключени от предишното правителство. В медиите станаха популярни “златният принтер” на Михаил Миков, “анексите” на Станишев, “златното водно огледало” в Кърджали. Но Темида намери за достойни за вниманието си само два от предложените й сюжети – за “златния ремонт” на Масларова в Ст. Загора и за изгубените папки на Станишев.

За нея

Ивайло Калфин, вицепремиер и външен министър в кабинета „Станишев”:

Винаги с нови идеи

Като министър беше изключително активна, отстояваше социалните въпроси с много нови идеи. По нейно време значително се повишиха доходите от пенсии. Опитът й в социалната сфера й помагаше например в случаи като този, когато имаше натиск да внесем работна сила отвън. Тя защитаваше позицията, че ако това се прави, трябва да е строго регламентирано и целенасочено.

Иван Нейков, социален министър в кабинета „Костов”:

Политикът се бореше с експерта

При нея имаше борба между това, което знае като експерт, че трябва да се направи, и това, което прави като политик. Много неща можеха да станат по-рано – като пенсионната реформа. От най-дългото в ЕС майчинство, смятано за един от големите й плюсове, няма само положителен ефект.

Проф. Кръстьо Петков, основател на КНСБ:

Можеше да направи реформи

Не може да бъде подценявана като професионалист, но за съжаление си остана партийно мислещ човек. В опозиция подготвихме заедно 9 законопроекта, но БСП, като дойде на власт, не реализира нищо съществено от тях. Можеха да се направят реформи в пенсионната система, социалното подпомагане, подоходното облагане и др.

Драгомир Стойнев, министър на икономиката в кабинета “Орешарски”:

Човек, на когото разчитам

Тя е човек, на когото разчитам и когото винаги съм подкрепял. Показа ми как се прави социална политика, когато оглавих комисията в парламента.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.