МОН окончателно: Азбуката се учи по нов начин. „Аз съм българче“ - задължително

Ново правило за изучаването на азбуката въвежда от есента на следващата година образователното министерство. Учебните програми за първи и пети клас вече са разписани окончателно от министър Тодор Танев. Децата първо ще учат гласните и свързаните с тях съгласни, така че да образуват думички с тях. След това, както писа „Труд“, идва ред на звучните и беззвучни съгласни. Накрая са „ч“ и „щ“. Остава и промяната в математиката за малките – те ще учат числата до 100, но над 10 ще смятат само с десетици. С други думи, няма да има задачи от типа – колко е 19 плюс 37, а децата ще трябва да знаят колко е 10 плюс 30 например.

От МОН все пак изписаха изрично, че в читанката трябва да присъства стихотворението „Аз съм българче“, но другите произведения се избират от издателствата. По история за 5-и клас остават уроците за античност и средновековие (сега се учи миналото на България), а първите уроци за нашата държава ще са в 6-и клас. По литература уроците са за митове и легенди.
Рязко се намаляват новите понятия за усвояване на децата за сметка на повече часове за упражнения, обясни Танев. Липсата на време за затвърждаване на знанията е един от проблемите на системата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование