Лидери на ЕС се съгласиха да укрепят външните граници на Шенген (Обзор)

До началото на следващото лято европейските държави трябва да са осигурили по-добра защита на външните граници на общността. Това се казва в заключителната декларация на лидерите, приета след края на първия ден от двудневната среща на върха в Брюксел. Политическият елит в белгийската столица дискутира за въвеждането на гранична охрана в държавите, които не могат да се справят сами със защитата на външните граници.

Представителите на държавите от ЕС постигнаха съгласие за необходимостта от засилване на външните граници на Шенгенското пространство и се договориха да реализират предложението на ЕК до края на юни.

„На тази основа решихме да проучим предложението на ЕК за засилване на контрола по външните граници, включително разполагането на гранична охрана. Министрите трябва да приемат решение до юли, но държавните глави и лидерите на правителствата са съгласни. Това означава, че в бъдеще Европа няма да бъде уязвима, тъй като досега границите на Шенген не бяха достатъчно защитени“, коментира председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от "Фокус".

На свой ред в нощната пресконференция председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер изрази удовлетворение от широката подкрепа за предложението, отправено от оглавяваната от люксембургския политик институция.

„Споразумяхме се да утвърдим всички текстове, включително законодателни, които са свързани с тези проблеми и тези предложения, към края на юни, т.е. към завършването на холандското председателство в ЕС“, поясни Юнкер.

Германският канцлер Ангела Меркел припомни, че запазването на Шенген и преодоляването на бежанската криза са взаимно свързани проблеми.
„Днес обсъдихме две теми: миграционната политика и референдумът във Великобритания“, съобщи Меркел. „Достигнахме до извода, че всички разбират, че съхраняването на шенгенското пространство и въпросът за преодоляването на миграционната криза са непосредствено свързани един с друг проблеми“, отбеляза канцлерът на ФРГ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят