"Ислямска държава" събира хакери за кибератака, по-опасна от ядрена война

Радикалната групировка "Ислямска държава" планира да разгърне армия от "десетки милиони" мюсюлмански екстремисти на Запад, които ще извършат кибератаки, по-опустошителни и от ядрена война. Това твърди компютърният експерт и кандидат за президент на САЩ Джин Макафи, пише британският вестник The Daily Express.

Според създателя на антивирусната програма McAfee джихадистите се надяват да предизвикат глобален срив на услуги, разработвайки тайно мобилно приложение, което ще позволи на всеки техен последовател да извършва хакерски атаки, дори и да не може да борави добре с технологиите. Експерти имат основания да вярват, че терористите вече дори правят проверка на способностите на приложението.

Макафи предупреди, че ислямистите са далеч по-умели с кибернауката, отколкото Западът предполага. "Имайте предвид, че има 1,6 млрд. мюсюлмани по света. Според текущи оценки 15-25 на сто от тях са екстремисти. Дори и ако един малък процент от тях следят новините от "Ислямска държава", то тогава имаме десетки милиони потребители на това приложение. Това е много страшно", увери софтуерният специалист, цитиран от "Фокус".

"Ние трябва да се подготвим, защото следващата война няма да се води с бомби, бойни кораби и самолети. Това ще бъде една кибернетична война, далеч по-опустошителна от ядрената", прогнозира Макафи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят