Бъчварова: Решени сме да продължим съдебната реформа, Захариева е лична номинация на премиера

Кандидатурата на Екатерина Захариева отговаря на нашето виждане за дейността на правосъдния министър и за продължаването на съдебната реформа. Това каза вицепремиерът Румяна Бъчварова по БТВ.

„ Ние оставаме с убеденост и решимост да продължим съдебната реформа. На всички е ясно, че промените в Конституцията са само една малка част от това, което трябва да се случи”, заяви Бъчварова. Тя посочи, че премиерът е предложил кандидатурата на Захариева. „Това е негово лично решение, той има представа – познава г-жа Захариева още по времето, когато беше в правителството, след това когато беше началник на кабинета. Така че няма колебания по този въпрос. Това е негова лична номинация”, заяви Бъчварова.

Вицепремиерът уточни, че е имало и други възможности, но в крайна сметка е останала тази кандидатура, която всички са одобрили като най-добра в ситуацията. „Докато мислим по този начин – кой на кого е познат, изпускаме по-важното – той какво може да свърши”, каза още Бъчварова във връзка с нежеланието на депутатите от НфСБ (част от Патриотичен фронт) да подкрепят кандидатурата на Захариева заради близостта ѝ до президента Росен Плевнелиев.

"Министър е политическа позиция и изборът обикновено е политически. Тук в България има едно неразбиране по този въпрос - очаква се министърът да бъде експерт, което е друга концепция за управлението, което не винаги е най-доброто решение. не за друго, а защото експертът е съсреоточен върху определн тип задачи, докато политическата фигура трябва да изпълнява политиките на правителството в тази сфера. Така че няма в случая някакво противоречие", коментира Бъчварова относно това дали Екатерина Захариева е подходяща за правосъден министър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини