Иван Нейков: 2016-а вече сме я изживели, защото в оптимистичния вариант ще е като 2015-а

2016 година вече сме изживели, защото в оптимистичния вариант тя ще изглежда като 2015-а. Това обяви пред Нова телевизия бившият социален министър Иван Нейков.

67% не одобряват работата на правителството, защото данъците се вдигат. „Тихомълколм се промъкна и данък уикенд. Много често работим в събота и неделя, но е много трудно да се каже точно какво означава данък уикенд и как ще се осъществява контрола. Винетките скочиха почти 50%, което е сериозен ръст. А България е единствената страна, която плаща винетка, за да плаща второкласни и третокласни пътища, в останалите страни тази такса се дължи само за магистралите”, каза пък Божидар Данев, председател на Българска стопанска камара.

„Ежедневно народните представители прахосват общественото време и енергия, тъй като ежедневно се обсъждат поне по три законодателни промени”, допълни той.

„В момента никой не знае какво е положението в държавата, а това не увеличава доверието. Затова има напрежение, а утре може да има конфликти. Това изнервя и работодателя, защото той в такава ситуация не смее нито да назначава нови хора, нито да вдига заплатите. Вече и за нискоквалифицирана работа се търсят свръхквалифицирани работници, което е бомба със закъснител. Защото така никой не иска неквалифицирани хора. Те какво ще правят един ден, какво ще работят”, коментира още Нейков.

„Правителството ще трябва да създава субсидирана заетост – метли и кофи. Така тези хора ще са бюджетно финансирани с минимална заплата, която се доближава до квалифицираните работници, които са на реалния пазар на труда. Това ще доведе до напрежение и протести”, допълни той.

„Друг феномен е, че започва изравняване на хората, които получават социална помощ с доходите на социалните работници, които дават помощи или работят в социални заведения. Това е абсурдно. Тези хора вече започват да гледат на хората, които подпомагат вече със завист, така да го кажем. Защото почти са им изравнени месечните бюджети. Не е нормално този, който работи да се чувства така, както този, когото държавата подпомага”, посочи още бившият министър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини