Обявиха данъчна амнистия за длъжници в Пазарджик по предложение на съветниците от ГЕРБ

По предложение на съветниците от групата на ГЕРБ в общинския съвет на Пазарджик бе прието решение за данъчна амнистия за граждани и фирми, дължащи данъци и такси към местния бюджет, съобщиха от пресцентъра на партията.

Непосредствено преди заседанието председателят на групата на ГЕРБ Найден Шопов внесе предложение в деловодството за оттегляне от дневния ред на точката за повишаване на местните данъци. Вместо нея ГЕРБ предложи да бъде обявена данъчна амнистия за длъжниците, за да бъдат повишени собствените приходи на общината.

Близо 7 милиона лева са натрупаните недобори от местни налози в общината за последните десет години.

Общинският съвет реши физическите и юридическите лица, неплатили своите местни данъци в периода от 2005г. до сега, да бъдат освободени от наказателни лихви, ако се издължат в срок до 31 март 2015г. Облекчението няма да бъде прилагано в случаи, когато вече има образувани административно-наказателни производства.

Решението бе подкрепено от 39 съветници, а двама се въздържаха.

Облекчаването на данъчната тежест, натрупана с години, ще стимулира хората и фирмите да платят дължимото, аргументират се пазарджишките съветници от ГЕРБ. Това е начинът да дойдат приходи в местния бюджет, а не чрез повишаване на данъците и таксите, коментира Найден Шопов. Той припомни, че данъчната амнистия бе едно от основните обещания в предизборната програма на ГЕРБ като начин за повишаване на събираемостта на местните налози.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини