На 20 юли 2019 да почерпят

Тир и кола катастрофираха между Своге и Церово

Помпео: САЩ са готови да преговарят с Иран без предварителни условия

Иран плени британски танкер в Ормузкия проток

70-годишен мъж е загинал, след като е блъснат от кола на пътя Разград – Русе

САЩ свалиха ирански дрон, Техеран отрича (обзор) ВМС на САЩ използвали електронно заглушаване

Горанов за хакването на НАП: Скоро разбрах, че да направиш такава беля на практика е ненаказуема

„Боинг“ е загубил близо 5 млрд. долара заради скандала с модел „737 MAX“

Холандия частично отговорна за Сребреница

Тръмп се срещна с астронавти от „Аполо 11“, стъпили преди 50 г. на Луната

Засилен трафик на „Капитан Андреево“

Китайската космическа лаборатория „Тянгун-2“ изгоря в земната атмосфера

Двама парапланеристи пострадаха край Дупница

Доналд Тръмп за иранския дрон: Няма съмнение, свалихме го

Хакнатите данни били със събути гащи Не са били криптирани, съобщи Венцислав Караджов, шеф на Комисията за защита на личните данни

Учен иска да създаде машина, която пречиства кръвта от ракови клетки

Нова техника за диагностициране на рак, която отделя злокачествените клетки от кръвта, е вдъхновила концепция за нова форма на терапия за заболяването, съобщава Gizmag.com.

Изследовател от Университета на Нов Южен Уелс в Австралия, който е участвал в изобретяването на техниката, казва, че тя би могла да се използва в увеличен мащаб за пречистване на кръвта.

Засичането на относително малкото ракови клетки сред милиардите здрави кръвни клетки е една от основните трудности при поставяне на бърза диагноза. Д-р Маджид Уаркиани смята, че едно от последните изобретения в областта на диагностиката би могло да се използва и за лечение на болестта.

Той оприличава системата на диализните машини за пациенти с бъбречни увреждания, които филтират ненужните отпадъчни продукти в кръвта.

Новата диагностична техника изолира циркулиращите в тялото туморни клетки в малки кръвни проби. Тези клетки са двигателят на разпространение на рака. Те се откъсват от злокачествените образувания, попадат в кръвта и причиняват образуването на тумори на други места в тялото.

В сегашния си вид системата може да се използва за ранна диагноза за всеки вид раково заболяване, като цената й е една десета от цената на други техники. В същото време тя проследява реакцията на пациента към прилаганите терапии.

Уаркиани обаче смята, че методът има по-големи възможности. Според него, ако филтриращата система може да функционира по същия начин в по-голям мащаб, тя ще отстранява разпространяващите рак клетки от по-големи количества кръв. Тази пречистена кръв би могла след това да се вкара отново в кръвоносната система на пациента, за да помогне за справяне с болестта.

“Това би било революция в противораковото лечение,” казва д-р Уаркиани.

“Бихме могли периодично да филтираме опасните клетки, удължавайки живота на пациента.”

Въпреки оптимизма си, изследователят подчертава, че техниката е в ранна фаза на разработка. Диагностичният метод преминава клинични изпитания в САЩ, Великобритания и Австралия.

Междувременно сингапурската компания Clearbridge BioMedics работи по комерсиализирането на технологията.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.