Учен иска да създаде машина, която пречиства кръвта от ракови клетки

Нова техника за диагностициране на рак, която отделя злокачествените клетки от кръвта, е вдъхновила концепция за нова форма на терапия за заболяването, съобщава Gizmag.com.

Изследовател от Университета на Нов Южен Уелс в Австралия, който е участвал в изобретяването на техниката, казва, че тя би могла да се използва в увеличен мащаб за пречистване на кръвта.

Засичането на относително малкото ракови клетки сред милиардите здрави кръвни клетки е една от основните трудности при поставяне на бърза диагноза. Д-р Маджид Уаркиани смята, че едно от последните изобретения в областта на диагностиката би могло да се използва и за лечение на болестта.

Той оприличава системата на диализните машини за пациенти с бъбречни увреждания, които филтират ненужните отпадъчни продукти в кръвта.

Новата диагностична техника изолира циркулиращите в тялото туморни клетки в малки кръвни проби. Тези клетки са двигателят на разпространение на рака. Те се откъсват от злокачествените образувания, попадат в кръвта и причиняват образуването на тумори на други места в тялото.

В сегашния си вид системата може да се използва за ранна диагноза за всеки вид раково заболяване, като цената й е една десета от цената на други техники. В същото време тя проследява реакцията на пациента към прилаганите терапии.

Уаркиани обаче смята, че методът има по-големи възможности. Според него, ако филтриращата система може да функционира по същия начин в по-голям мащаб, тя ще отстранява разпространяващите рак клетки от по-големи количества кръв. Тази пречистена кръв би могла след това да се вкара отново в кръвоносната система на пациента, за да помогне за справяне с болестта.

“Това би било революция в противораковото лечение,” казва д-р Уаркиани.

“Бихме могли периодично да филтираме опасните клетки, удължавайки живота на пациента.”

Въпреки оптимизма си, изследователят подчертава, че техниката е в ранна фаза на разработка. Диагностичният метод преминава клинични изпитания в САЩ, Великобритания и Австралия.

Междувременно сингапурската компания Clearbridge BioMedics работи по комерсиализирането на технологията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука