На 22 юли 2019 да почерпят

Германците не искат АКК за канцлер Крамп-Каренбауер губи подкрепа

Италия атакува правилата за публични разходи на ЕС

Партията на Владимир Зеленски печели парламентарните избори в Украйна по предварителни данни

Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращи в Хонконг

Махат от КАТ първата регистрация на автомобили Паспорт за всяка кола, влизаща в България

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 юли 2019

Ремонтират обсерваторията в Борисовата градина Софиянци гледат звездите през 120-годишен телескоп

Шефът на обвинения в кибератака срещу НАП: Няма да отключим компютъра му за ГДБОП

Хакнаха сайтовете на летищата в Бургас и Варна

Концесионери лъжат с чадърите на плажа Заради шмекерии туристите няма да се върнат по морето

Планински спасители свалиха жена със счупен крак от Витоша

Главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков: Всеки ръководител на високо равнище трябва да има мозъчна група, но да не е съставена от известни социолози

България с над 800 медала от олимпиади по природни науки Учредяваме международните състезания по физика и астрономия

Алпинист се отказа от върха, за да спаси живот В самото подножие на връх Ленин в Памир Георги Илков-Темето жертва мечтата си

Музей чертае маршрути „По пътя на българското градинарство“

Регионалният исторически музей /РИМ/ във Велико Търново се включва в трансграничен проект с Унгария, по който ще бъдат начертани културни маршрути „По пътя на българското градинарство“.

Първата работна среща по проекта се е провела в Будапеща от 9 до 13 декември. Инициативата е била на Моника Тютюнкова, директор на Изследователския институт на българите в Унгария, и докторант Йордан Тютюнков, който пък е председател на Комисията по образование към Българското републиканско самоуправление там. В срещата са участвали специалисти от РИМ, от Музея на гурбетчийското градинарство в Лясковец и от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

„При посещението имаше официални срещи, мултимедийни презентации, работни разговори. Запознахме се с емблематични културно-исторически забележителности, както и с паметните за българската общност в Унгария места“, информираха от РИМ.

Една от най-важните срещи била с участието на председателя на Българското републиканско самоуправление в Унгария д-р Данчо Мусев и директора на българското училище за роден език в Будапеща Светла Кьосева. Тя се провела в офиса на Българското републиканско самоуправление в унгарската столица.

„Обсъдихме много идеи и направления, по които ще работим съвместно. Крайната цел е проектът да стане част от Европейската програма „Културни маршрути“ – траен и развиващ се във времето научно-изследователски и туристически маршрут, показващ една много интересна, но недостатъчно позната за общото европейско културно-историческо наследство страна от историческите, стопанските и културни връзки между българи и унгарци“, споделиха участвалите в срещата специалисти от РИМ.

Българо-унгарският екип стартира официално проекта у нас догодина с „тръгването по маршрута“ на гостуващата мобилна изложба „По пътя на българските градинари“ в различни градове. Експозицията ще проследява важни моменти от живота на българските градинари-гурбетчии в Унгария.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.