Музей чертае маршрути "По пътя на българското градинарство"

Регионалният исторически музей /РИМ/ във Велико Търново се включва в трансграничен проект с Унгария, по който ще бъдат начертани културни маршрути "По пътя на българското градинарство".

Първата работна среща по проекта се е провела в Будапеща от 9 до 13 декември. Инициативата е била на Моника Тютюнкова, директор на Изследователския институт на българите в Унгария, и докторант Йордан Тютюнков, който пък е председател на Комисията по образование към Българското републиканско самоуправление там. В срещата са участвали специалисти от РИМ, от Музея на гурбетчийското градинарство в Лясковец и от Шуменския университет "Епископ Константин Преславски".

"При посещението имаше официални срещи, мултимедийни презентации, работни разговори. Запознахме се с емблематични културно-исторически забележителности, както и с паметните за българската общност в Унгария места", информираха от РИМ.

Една от най-важните срещи била с участието на председателя на Българското републиканско самоуправление в Унгария д-р Данчо Мусев и директора на българското училище за роден език в Будапеща Светла Кьосева. Тя се провела в офиса на Българското републиканско самоуправление в унгарската столица.

"Обсъдихме много идеи и направления, по които ще работим съвместно. Крайната цел е проектът да стане част от Европейската програма "Културни маршрути" - траен и развиващ се във времето научно-изследователски и туристически маршрут, показващ една много интересна, но недостатъчно позната за общото европейско културно-историческо наследство страна от историческите, стопанските и културни връзки между българи и унгарци", споделиха участвалите в срещата специалисти от РИМ.

Българо-унгарският екип стартира официално проекта у нас догодина с "тръгването по маршрута" на гостуващата мобилна изложба "По пътя на българските градинари" в различни градове. Експозицията ще проследява важни моменти от живота на българските градинари-гурбетчии в Унгария.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони