Пловдивските велоалеи са 3 пъти по-скъпи от русенските

Над три пъти по-скъпи са изградените велоалеи в Пловдив, отколкото в Русе по идентични проекти за интегриран градски транспорт, съобщи зам.кметът на крайдунавския град Димитър Наков. Докато 1 км веломрежа в "малката Виена" струва 80 000 лв., в града на тепетата тя излиза 280 000 лв. В Плевен пък цената е 115 000 лв.

От 7 градове в България Русе първи приключва проекта си, който се финансира по ОП "Регионално развитие" с над 29 млн.лв. За направените 14 км велоалеи беше обявена обществена поръчка за 1 153 830 лв. без ДДС. Строителството беше за 1 121 000 лв., а разликата покри техническия проект и авторския надзор.

"Грешките и недомислиците по велоалеите ще се коригират", уточни кметът Пламен Стоилов. Разработената схема за общо 107 км велосипедна мрежа е разработена със сдружение "Вело-Русе". Тя ще се актуализира на всеки 2 г. от Общинския съвет. Автотрафикът се облекчава чрез уникален за България и Югоизточна Европа генерален план за велосипедна мрежа, заснет детайлно с 3D техника. Трасетата са определени от специален ван, оборудван с лазерен скенер, дигитално видео и георадар. Така е избран най-добрият вариант за велоалеите.

Русе е първият град в страната с вече въведена система с унифицирана карта за пътуване. Електронният билет струва левче, колкото и хартиения билет за еднопосочно пътуване. Разписанието се показва на 100 електронни табла по автоспирки. Системата за информация и таксуване на пътниците се обслужва от център за управление и контрол на трафика, където се засича всеки опит за злоупотреба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони