Общините не могат да глобяват автоджигити

Общините нямат законови правомощия да санкционират шофьори за превишена скорост, а Националното сдружение на общините в България има споразумение с МВР да се предоставя информация от системите за видеонаблюдение на полицията. Това съобщи кметът на Русе Пламен Стоилов /ГЕРБ/. Общинската управа ще внесе в местния парламент предложение да се увеличат глобите, които общинските служители могат да налагат на хулигани.

"Не съм доволен, че пътна полиция има само 4 мотопатрула в град като Русе", уточни русенският градоначалник. Единствената стационарна камера за скорост пък се мести от бул. "България" край ТИР-паркинга "Мидата" по пътя за Бяла.

На 15 кръстовища вече има видеонаблюдение като първи етап от открития координационен център за управление и контрол на трафика по приключилия проект за интериран градски транспорт. Само част от тях обаче могат да засичат скоростта на авмотобилите. Записите се предоставят на полицията, която трябва да издирва и наказва автоджигитите.

"Видеонаблюдението е най-ефикасната превенция", смята кметът Стоилов. Той настоява полицията да засили контрола по бул. „Тутракан“, къдеот се устройват автомобилни гонки. Шофьори често превишават скоросттта в преасфалтирания участък и не се стряскат от видеокамерите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини