Руски милиардери оглавяват класацията на собствениците на суперяхти, дълги над 100 метра

Световната класация на собствениците на суперяхти с дължина над 100 метра се оглавява от руски милиардери.

Това показва изследване, извършено по поръчка на британското списание „Боут интернешънъл", цитирано от БГНЕС. На руски граждани принадлежат 18 суперяхти, втори са американците (16), трети саудитците (10). Следват лица от Гърция (6), от емиратите Дубай (9) и Абу-Даби (4), от Катар (4), Украйна (3), Индия (3) и Оман (2).

Най-дълга е яхтата Azzam ("Аззам"), която е собственост на управляващата фамилия на емирата Абу Даби - 180 метра. Втора е яхтата "Еклипс" (Eclipse) на руския милиардер Роман Абрамович - 162,5 метра. С 50 сантима по-къса е яхтата "Дубай" на управника на едноименния емират Мохамед бен Рашид Ал-Мактума.

Междувременно лондонският вестник „Таймс“ съобщи, че секторът на яхтеното строителство се е възстановил след световната финансова криза от 2008 година. За тази година обемът на сделките достигна 3 млрд евро ($3,25 млрд) в сравнение с 2,2-та милиарда евро миналата година.

По данни на вестника в момента се строи най-голямата по водоизместимост яхта, поръчана от руския милиардер Алишер Усманов. Плавателният съд с условното наименование "Омар" трябва да бъде пуснат на вода догодина.

По данни на застрахователната компания Towergate Insurance средната цена на яхта с дължина над 100 метра е 275 млн. долара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл