Изоставеното бебе в Пловдив било много добре гледано, майка му - задържана за 24 часа

За 24 часа в ареста на Второ РУ на МВР-Пловдив с полицейска заповед е задържана 32-годишната Лилия С. за това, че изоставила 11-месечното си момиченце, намерено в четвъртък около 17 часа във входа на кооперация на бул. "Васил Априлов" в града под тепетата от живеещите в нея.

Те веднага подали сигнал на тел. 112, че са намерили изоставено бебе в количка, високо 75 см, с руса коса и кафяви очи, облечено с кафяво яке с качулка, розова блуза и сиво долнище, тъмна шапка и червени ръкавици. Зарязаното бебе веднага е настанено в детската клиника на Университетска болница "Свети Георги" в Пловдив, където след преглед от педиатър е установено, че е в добро здравословно състояние. За случая веднага е уведомена Дирекция "Социално подпомагане" в Пловдив и са предприети активни действия по издирване на родителите на детето. След като видели бебето си в късните вечерни емисии на телевизиите, те сами се обадили в полицията. Бащата попитал защо показват дъщеричката му по телевизията, той не знаел, че тя е изоставена от майката, която не живеела с него, а в село Долна махала, където е и адресната й регистрация. Към 22.30 часа в четвъртък вечерта на телефоните на дежурните в МВР се обадила и 32-годишната майка Лилия С., за да каже, че детето й изгубено. По-късно във Второ Районно управление на МВР-Пловдив младата жена, която имала още 2 деца, променила на няколко пъти версията си за случилото се. Първоначално обяснила, че била ударена от мъжа си и че й били взели детето. По-късно признала, че никой от фамилията не го искало и затова го зарязала в количка във входа на кооперация на бул. "Васил Априлов".

"Детето е изоставено съзнателно, защото майката не можела да се грижи за него. Тя казва още, че с бащата са в лоши отношения, а той също не иска детето да е при него, защото ги изгонил", обясни заместник-началникът на Второ РУ на МВР Кузман Мартинов.

Бащата на изоставеното 11-месечно момиченце е мъж от пловдивското село Житница, а освен бебето 32-годишната Лилия, която е от ромски произход, имала още 2 големи момчета от различни бащи. По-големият й син бил ученик в девети клас и от брака й с мъж, с когото още не е разведена и който не давал дори и лев за издръжката на сина си. По-малкото момче било шестокласник в училище в Хисаря, а баща му от село Иван Вазово и давал редовно пари за отглеждането на сина си от Лилия. Тя пък живеела при баба си по майчина линия в Долна махала, но била безработна и без постоянни доходи. За издръжката й се грижела майка й, която от години била на гурбет в Гърция, твърдят хората от Долна махала. Според тях най-вероятно майката е изоставила бебето, за да принуди бащата на момиченцето да й даде пари за издръжката му.

Под наблюдението на Районна прокуратура-Пловдив продължава работата по изясняване на обстоятелствата около случая, който покърти цяла България. За него е уведомена и местната дирекция "Социално подпомагане".

"Бебето е много добре гледано и родителите са се грижили за него. Детето е добре облечено за сезона и е подготвено за разходка. Затова трябва да се проучат всички обстоятелства защо се е стигнало до тази ситуация и това решение от страна на майката", коментира Надя Танева, шеф на местната дирекция "Социално подпомогане".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини