На 24 юли 2019 да почерпят

Том Харди – красавецът с грозните роли Британецът е една от знаменитостите на съвременното кино

Румънската премиерка ще се кандидатира за президент

ФБР разследва 1000 опита за кражба на интелектуална собственост от китайци

Задържаха шеф от фирмата, в която работи Кристиян Бойков

Заев: Груевски присвояваше чужда история Припомни, че предишната власт в Скопие е провела масова операция, наречена антиквизация

670 евро глоба за тениска с щампа на марихуана в Хърватия

Френските власти разследват слух, че водата в Париж е отровена

В САЩ избраха военен министър

Експерт: На софтуерните специалисти да се преподава и етика

Жълт код за гръмотевични бури в 4 области утре

Тръмп: ЕС ни убива в търговията

Европейските консерватори и реформисти на среща с транспортните министри на България, Унгария, Латвия, Литва и Полша

Джелял ще получи възмездие за злините си

Любовният бизнес цъфти на Север, на Юг – джендъри на плажа

Папагали сами произвеждат хранителните си добавки

Няколко представители на вида папагали Coracopsis vasa използват инструменти, за да произвеждат калциев прах, сочи ново проучване, цитирано от Discovery News, съобщи „Фокус“.

Откритието не само показва нов начин на използване на инструменти от птици, но е и първият случай, в който не човек приготвя хранителни добавки за собствени нужди. Статията е публикувана в журнала Biology Letters. Техниката вероятно е изобретена от една изключително умна и креативно мислеща птица, а след това се е разпространила сред останалите чрез подражание.

Меган Ламберт от Нюйоркския университет в САЩ и колегите й Аманда Сийд и Кати Слокомб са забелязали специфичното поведение, докато са наблюдавали десет папагала ваза, чието естествено местообитание е Мадагаскар. Птиците са живеели заедно в една волиера в парка за диви животни в Линкълншър във Великобритания. Подът на птичарника е бил от почва, мидени черупки, дървени трески и камъчета.

Изследователите са забелязали, че няколко птици използват камъчета, за да натрошават черупките и да ги смилат на фин прах, който после изяждат. След като по-късно са били нахранени с фурми, птиците са използвали костилките от фурмите по същия начин.

Известно е, че папагалите кълват черупки, особено през определен период от годината, но обикновено те правят това с човките си. Учените предполагат, че птиците са започнали да си служат с камъчета и костилки, за да избегнат нараняване на човката си или бързото й износване. “За разлика от бозайниците, птиците не могат ефективно са складират калций в скелета си и затова много от тях се нуждаят от допълнително количество по време на размножителния сезон, за да се подпомогне формирането на черупките на яйцата, които се състоят предимно от калций,” обяснява Ламберт и допълва, че това е едно от възможните обяснения на интереса на птиците към миди и раковинки преди размножителния сезон.

Големите папагали ваза са сред най-социалните животни. Те се отличават с висока степен на социална толерантност, прекарват много време близо един до друг с малко признаци на агресия. Изследователите смятат, че тази толерантност може да способства ученето. Като много птици, папагалите се характеризират с гъвкавост. Птиците използват сложни когнитивни умения, за да решават проблеми в заобикалящата ги среда, изтъква Ламберт.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.