Норвегия иска да подари планина на Финландия за 100 години от независимостта й

Сред потребителите на фейсбук в Норвегия е започнала кампания за предаването на погранично възвишение на Финландия по случай 100 години от независимостта й.

Ако подаръкът бъде одобрен от обществеността и властите на Норвегия, то новият географски обект ще стане най-високата точка на Финландия с 1365 метра надморска височина, съобщава Regnum.

Става дума за възвишението Холти, разположено на 20 метра от границата между двете държави. За планинската Норвегия тя не представлява интерес – даже не влиза в списъка с 200-те най-високи точки на страната. З

а Финландия напротив – най-високата точка на страната е само 1324 метра. Ако подаръкът се осъществи границата между Финландия и Норвегия ще се изнесе с 200 метра на север и със 150 на изток. Териториалните загуби на Норвегия ще бъдат едва 0,015 квадратни километра.

„Трябва да кажа, че идеята е много добра“, каза ръководителят на норвежката кралска картографска служба Ане Катрин Фреструп. "Това е прекрасен подарък за държава, в която няма високи планини", смята тя.

Създателите на кампанията отбелязват, че този акт не би нанесъл вреда на страната. Подаръкът на върха ще е символичен жест към съседната страна. Инициаторите разчитат, че този „символичен жест“, ще бъде връчен през 2017 г. – по случай стогодишнината от обявяването на независимостта на Финландия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят