Археолози откриха нов вид хора в Китай

Загадъчните древни хора от пещерата на Червените елени се оказаха нов човешки вид, а не подвид на кроманьонците, както се смяташе по-рано, установиха австралийски палеонтолози, цитирани от "Нова телевизия".

"Изглежда, че в Южен Китай в древността е царило човешко многообразие. Много от тези видове хора са изчезнали неотдавна. Сега загадката на хората от пещерата на Червените елени стана още по-сложна. Предстои ни да установим какви са били те, как са успели да оцелеят толкова дълго и дори да доживеят до наши дни и защо се срещат само в тази част на Югоизточна Азия“, обясняват палеонтолозите.

Те съобщават за откритието си преди три години. Тогава намират в един китайски музей четири скелета, открити през 1989 г. в пещерата на Червените елени, провинция Юннан.

Необичайната форма на черепа на тези хуманоиди не прилича на тази на кроманьонците и съвременните хора. Учените предположиха, че тези хора са живели преди 14 500 и 11 500 години. Това е удивително постижение, защото повечето техни събратя са измрели преди 50-75 000 години, когато се появява съвременният човек на територията на Азия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл