Кой коледен герой сте според зодията

Овен

Снежко

В Коледата участват много приказни герои, които допринасят за празничния дух. Вие сте неизбежната му съставка - човекът, който задвижва нещата, организира и събира хората. „Преведено“ на коледен език, вие сте Снежко, снежният човек, символ на коледната идилия - пухкав бял сняг, горяща камина и подаръци под елхата. Ненапразно сте възпят в детски песнички и присъствате дори в творчеството на Станислав Стратиев (“Пътешествие без куфар“). И също като снежния човек сте непостоянен - един ден сте тук, на другия ви няма.

Телец

Дядо Коледа

Обича бисквитки с мляко, щедър е и злопаметен - не забравя провиненията на малките калпазани. Толкова самопожервователен, че е готов да се спусне и през комина, за да донесе подаръци на послушните деца. Симпатичното му шкембенце е белег на ценителско отношение към храната и напитките. Вози се в луксозна шейна, която лети. Телецът и само Телецът е земното проявление на вълшебния старец. Затова е и по-убедителен от останалите знаци, ако се наложи да замести Дядо Коледа и да надене червеното костюмче и брадата.

Близнаци

Снежанка

Днес е в дворец, утре - в колиба. Непоследователна е като всеки Близнак. Колкото и да я убеждавате да не отваря на непознати, любопитството й винаги надделява. Циганки, старици - всеки, който мине под прозорците й, може да е сигурен, че гостоприемно ще бъде поканен да влезе. А ако гостът е донесъл отрова за пробване, нашата Снежанка любезно ще я дегустира. Странно защо според онзи виц Червената шапчица, а не Снежанка, е „пАтка заспала“ (читателят се досеща, че не може да употребим нецензурната оригинална версия).

Рак

Срамежливко

Свенливо джудженце, което вярва в истинската любов, копнее за сродна душа (Снежанка) и не обича да се самоизтъква: това е Ракът. Той е непримирим към суровата реалност и мечтае за по-съвършения свят на приказките. Затова и мястото на Срамежливко е точно там - в приказката за Снежанка и седемте джуджета, която кой знае защо минава за коледна история. В действителността на Срамежливко се налага да бъде и леко войнствен, и откровен до грубост. За празниците обича да създава уют и да отрупва любимите хора с подаръци.

Лъв

Коледният пън

Открай време най-важното в коледната нощ, освен подаръците и елхата, е бил коледният бъдник. Огромен пън, който пламти весело в огнището през цялата нощ. Искри и остро пукане стряскат позадрямалите гости в късните часове. За бъдник обикновено се взема ствол от дъб, бряст или круша - важното е да е кораво, като главата на Лъва. Той е най-голямата цепеница в огъня. Около него се върти целият празник така, както винаги всичко се е въртяло около Лъва. Вярването е, че бъдникът е покана към Божията майка да навести дома.

Дева

Всезнайко

Девата е Всезнайко. Джуджето, което вечно дава акъл на останалите, понеже е най-начетено. То е тарторът на Седморката на Снежанка, джудже номер едно в колибата насред гората. На английски името му е Док от „доктор“. И като един стопроцентов учен е непоправимо разсеян и често бърка думите. Всеки, който е имал (не)щастието да познава типичен представител на този знак, знае, че Девата е отличник - не само „на първия чин до прозореца, вляво“, но и в живота, където пренася придобитите в ученическите години навици.

Везни

Сърдитко

Джудженцето Сърдитко е вечно недоволно. За капак е и грубиянин, държи се язвително, презрително и не уважава жените. Или мъжете - ако случайно Сърдитко се окаже жена. И смята, че има основание за това отношение. То е, защото Сърдитко във всяко отношение е по-добър от останалите седем джуджета. Той е по-интелигентен, има елегантни панталонки, шапчицата му е маркова, по-бързо смята и може да хвърля медицинска топка по-далече. Не че някога е опитвал последното. Превъзходството му би трябвало да е ясно на всеки.

Скорпион

Кихавко

Той е един от копачите в диамантената мина на Седемте джуджета. Страда от остра сенна хрема и постоянно киха. А кихавицата му е гръмотевична и може да отнесе цяла къща. Затова и останалите джуджета се опитват да го спрат. Когато видят, че идва поредният пристъп, те се хвърлят, за да го стиснат за носа. Кихавко е мил, любвеобилен, избухлив и страхлив. Обича диамантите, музиката и… Снежанка. Доброто му сърце става на лед, когато някой го предаде. За щастие в приказката никой не го предава. Иначе щяха да хвърчат глави.

Стрелец

Щастливко

Стрелецът е щастливото овчарче на зодиака. На само заради късмета си, но и заради жизнерадостния си и нерационално оптимистичен нрав. Джуджето Щастливко най-добре отговаря на природата на Стрелеца. То го играе обединител, като непрекъснато надъхва останалите джуджета в стил котарака Леополд от едноименната руска анимация: „Ребята, давайте жить дружно!“ (момчета, хайде да не се караме). Което е трудно, като се има предвид неприятният навик на Щастливко да избухва във весели танци и песни по повод и без повод.

Козирог

Еленът Рудолф

Еленът водач на летящата шейна, натоварена с подаръците за децата от целия свят, се нарича Рудолф. Той е отговорен, работлив и амбициозен лидер на целия вълшебен впряг. На него Дядо Коледа разчита най-много. Фактът, че носът му е червен (от какво ли?) и понякога свети като фенер в мрака, е пренебрежим, тъй като Рудолф е най-надеждното чифтокопитно, препускало някога в стратосферата. Козирогът - който също спада към чифтокопитните рогати, е достоен да представлява любимия елен на Добрия старец в коледната нощ.

Водолей

Глупи

Джудженцето Глупи е най-симпатичното от седемте. То е най-младото и няма нито косъм на брадата си. Наричат го Глупи не защото не е интелигентно, а защото все още не знае какво точно иска от живота. То не може да говори, понеже не е опитвало и не знае, че може. Точно като него мнозина, родени под знака на Водолея, не желаят да вървят по отъпкания път и се развиват самостоятелно със свое темпо и по свой маниер. За разлика от тях обаче, Глупи не изпитва удоволствие от различността си - то просто не я осъзнава.

Риби

Сънливко

Дайте му да спи и да сънува, понякога дори ходи насън. През цялото време се оглежда къде може да прилегне и сладичко да задреме. Ако съдим по това, Сънливко най-вероятно е зодия Риби. То е винаги летаргично унесено, с бавни реакции, заради което често изпада в беда. Но в същото време е най-чувствителното, мило, внимателно, дружелюбно, разсъдливо и наблюдателно джудже от пасмината. Изглежда мързеливо, обаче когато стане дума за работа в диамантената мина, елате го вижте. С удоволствие върши това, което му допада.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл