The Cube или 60-минутно бягство от реалността

Като деца мечтаехте ли си поне за малко да сте Шерлок Холмс (или който е бил актуалният супергерой в момента)? Не? Сериозно? В такъв случай, този текст не е за вас. Или пък е точно за вас. Продължавайте да четете.

Любопитството е инстинкт, който е естествено заложен. Нещотърсачеството, откривателството, жаждата за приключения, героизъм и адреналин – също. Повечето хора с годините губят тази тръпка и се превръщат в сраснали се с дивана домошари, а приключенският им дух се изчерпва с намирането на all inclusive хотел за почивката.

Слава богу, има добра новина - вече е измислен начин да се върне тръпката и той се нарича "real-life escape games". Казано на по-прост език, това са отборни игри, при които двама или повече души се заключват в стая и имат определено време, за да успеят да излязат, като мислят логически, разрешават загадки и откриват скрити улики. Тези игри са вдъхновени от популярните компютърни игри от типа “escape games” и също като тях изискват мислене, концентрация, съобразителност, логика и, разбира се, бързина.

Първата такава стая е създадена през 2006 г. в САЩ от група програмисти и скоро набира огромна популярност по света. У нас escape rooms съществуват от две години, като само за последните месеци са открити около 40 нови. И манията по тези игри е напълно обяснима. От една страна, ви дават възможност да се измъкнете от ежедневната рутина и скука, да си размърдате мозъка и да се превърнете в герои и авантюристи поне за час. При това – без да се налага да ходите в Амазонската джунгла и без да рискувате живота си наистина. А освен от адреналина и неизвестността, тръпката идва и от удовлетворението и гордостта, когато успеете да се справите.

От друга страна, това е бягство и от виртуалната реалност. Пренасяйки една игра от монитора в живота, добавяте към нея удоволствието от живия контакт и общуване, от сътрудничеството и действието в екип, от това да играете и с ума, и с тялото си – всички тези позабравени вече характеристики на истинската игра.

За кого са подходящи real-life escape games? Разбира се, за авантюристи (или за бивши авантюристи) от всякакъв тип, които жадуват да изпитат нещо ново и различно. За геймъри, които искат да изпробват съобразителността и находчивостта си в реални условия. За туристи, които търсят нетрадиционни забележителности и преживявания. За хора, които просто са любопитни или искат да разпуснат. Поради екипния характер на играта – също и за тиймбилдинг, семейства, приятелски компании и други силни отбори. И не на последно място – това е един нестандартен начин (или пък подарък) за отпразнуване на рожден ден.

Кое отличава The Cube от останалите escape rooms? Най-вече степента на трудност и сложността на загадките. Едва 15-20% от всички участници успяват да решат всички задачи и да завършат играта в срок. Летвата е по-висока, предизвикателството - по-голямо, а това, от своя страна, увеличава удоволствието и удовлетворението, когато успеете. Създателите на стаята (също запалени любители на този вид игри) разказват, че сами са измислили всички задачи и загадки и много са се забавлявали, докато са изграждали структурата и атмосферата.

Играта, наречена The Last Bomb ще ви върне назад във времето към Втората Световна Война. Говори се, че Нацистка Германия възнамерявала да унищожи човестеството, ако изгуби войната и за целта заложила свръхмощни атомни бомби на три места в Европа. Съюзниците успели да открият и обезвредят две от бомбите, а третата потънала в забрава. Но днес последната бомба е активирана и имате 60 минути да спасите света. Да, точно вие!

Правилата са прости – играят от 2 до 6 участници, които разполагат с 60 минути, за да успеят да излязат от стаята, разрешавайки един куп главоблъсканици.

Администраторите следят играта през цялото време чрез камери и могат да ви подадат жокери, ако се затрудните, но само най-добрите успяват да разкрият всички загадки в рамките на определеното време.

Важно е да знаете, че поради големия интерес трябва да направите резервация предварително на сайта на The Cube – www.thecube.bg. Там ще откриете и повече подробности за играта и всичко, което ви интересува.

Оттам нататък всичко зависи от вашите качества и умения за справяне с непредвидени ситуации, а спасяването на света е във ваши ръце – при това, в центъра на София. Новото приключение, наречено The Cube ви очаква!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл