Протести срещу БДЖ свалиха от графика „бърз“ влак

Протести на местни жители премахнаха от разписанието единствения в последните години опит на БДЖ да направи движението на влак по-бързо, каза управителят на „БДЖ Пътнически превози“ Димитър Костадинов.

С новия график, който влезе в сила на 13 декември, движението на влак от София до Русе е съкратено с цели 40 минути и той взема разстоянието за 6 часа и 11 минути, разказа Костадинов. От БДЖ решили, че това е супербърз влак и веднага увеличили цената на билета от 19,40 лв. на 25 лева. Не съобразили обаче, че в района на Русе този влак се ползва за отиване на работа и след протестите на местните жители се принудили да върнат старото положение. За сравнение - автобусите взимат разстоянието София - Русе за 4 часа и 45 минути и билетът струва 23 лв.

Заради многото ремонти по жп линиите в Южна България влаковете за Пловдив и Бургас няма как да бъдат направени по-бързи и пътуването до Бургас и през 2016 г. ще продължи да трае 7 часа. 47 от общо 100 общини, които засяга промяната в разписанието, не били доволни от новостите и БДЖ се принудило да се съобрази с тях, казаха от компанията. Всички влакове по линията за Видин например ще спират в Бов и Церово, защото местните работят или учат в София.

И през 2016 г. БДЖ няма да може купи нови мотрисни влакове, защото стратегията, която предвиждаше това, не получи одобрението на финансовото министерство. До средата на 2016 г. със собствени сили БДЖ ще смени системата за продажба на билети, така че за всички влакове те да могат да се купуват и онлайн, каза Костадинов. Това обаче бе обещано още преди 3 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика