Дупка с дълбочина един метър зейна на тротоар в София

Туроператори уволняват 90% от персонала си Местят сървъри в чужбина, приемат плащания само по банков път

Шофьор катастрофира смъртоносно в дърво

Тръмп: Не ми се вярва американският дрон да е бил свален умишлено

КАТ и кадастърът трагични в обслужването на хората “Таен” клиент чакал 6 часа на гише за подмяна на шофьорска книжка

Нова екранна двойка завладя Турция Бурджу Йозберк и Чалар Ертурул се събраха в "Любов към шоуто"

Съдът прекрати делото на „Артекс“ срещу Никола Вапцаров и Мариан Башур

Даренията от фирми за партии – без ограничения (обзор) Намаляват субсидиите от държавния бюджет на 1 лев за глас

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 21 юни 2019

Условна присъда за шофьор на камион, убил пешеходец Двама пешеходци загинаха в този участък на главния път за борени дни

Осъдиха литовци за шпионаж в полза на Русия

„Еврохолд“ подписа договор за придобиване на бизнеса на ЧЕЗ в България

Мая Манолова дава безлимитното частно финансиране на партиите на КС

Продават къщата на „Семейство Сопрано”

В София са 52% от чуждите инвестиции 20% от вложенията са в имоти

Плевнелиев: Надявам се до втората половина на 2018 г. да обявим присъединяването си към „чакалнята“ на Еврозоната

Надявам се до втората половина на 2018 г., когато България за първи път ще бъде председател на Европейския съвет, да можем да обявим присъединяването си към преходния валутен механизъм ERM II за членство в зоната на единната европейска валута. Тази цел трябва да влезе в дневния ред на институциите и дотогава се надявам България да е приключила процеса. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща със студенти и докторанти, членове на българския студентски клуб в Кеймбридж.

Членството на България в еврозоната ще гарантира на страната ни устойчивост в процеса на европейска интеграция, коментира президентът. 

Младите хора гостуваха на държавния глава, за да обменят с българския президент мнения по въпроси от европейския и международен дневен ред, както и по икономическото развитие на България и възможностите на младите българи зад граница да се реализират в родината. Реформите в ключови сектори, изпълнението на Националната програма за развитие „България 2020“, европейската интеграция, бежанската криза, конфликтите в Украйна и в Близкия изток, бяха сред въпросите, които поставиха от българския студентски клуб в Кеймбридж по време на разговора с президента.

Правосъдието е една от най-критичните сфери, която е свързана с усещането на гражданите за справедливост, посочи президентът Плевнелиев и изрази надежда, че с новия министър на правосъдието ще има по-осезаем напредък на реформата в сектора. Като други критични сектори Росен Плевнелиев открои енергетиката и здравеопазването, където високата задлъжнялост остава сериозен проблем. 

Президентът предупреди, че глобалната икономическа криза все още не е приключила, а бедността остава сериозно предизвикателство. Кризата от 2008 г. задълбочи неравенствата и все още не сме постигнали социално отговорна икономика, коментира Росен Плевнелиев. „Никой не принуждава политиците да бъдат популисти, това е техен съзнателен избор и популистите ще се увеличават“, предупреди държавният глава. Въпреки това президентът отчете, че Националната програма за развитие „България 2020“ се изпълнява добре, като един от гарантите за това е Европейската комисия. С оперативните програми за програмния период до 2020 г. ЕК подкрепи изработения с пълен политически консенсус документ, припомни Росен Плевнелиев. 

По време на разговора президентът изрази задоволство от резултатите последния за 2015 г. Европейския съвет в Брюксел и определи българската позиция като силна. „България е един от инициаторите на европейската позиция за ограничаване на бежанския натиск. Европа трябва да е способна да пази външните си граници и да прави разлика между бежанци и икономически имигранти“, подчерта държавният глава. „Европа е най-обширното пространство на мир, човешки права и свободи, а правилата са гаранция за стабилност. Именно затова трябва да ги имаме и да ги отстояваме“, категоричен беше президентът Росен Плевнелиев.

„По никакъв начин не мога да предопределям решението на правителството, което то трябва да вземе много скоро“, заяви държавният глава, помолен от студентите да коментира вероятността България да излъчи генерален секретар на Организацията на обединените нации.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.