Бунтарката Люси Манова: Има професия протестър

Люси Манова е 38-годишна, лице на протестите в Пиринско и цяла България. Преди 6 години тя учреди обществен съвет и организира митинги и шествия за различни социални каузи. В последните месеци е начело на гражданското недоволство от новите цени на винетките и мизерните детски добавки за майките. Самата тя има две малки деца.

- Люси, наричат ви благоевградската Жана Дарк, тъй като първа излязохте на улицата преди години и проведохте хората на протести срещу високите цени на тока. От бунта в Благоевград пламна цялата страна. Защо изригнахте тия дни във фейсбук срещу протестиращите по софийските улици? Нарекохте ги „платени гниди“.

- Възмутих се, защото тези хора, които сега протестират са същите, които цяло лято протестираха срещу кабинета „Орешарски“. Не си направиха труда дори да си сменят трансперанта, аз го познавам. Познавам и всеки от тях – професионалните протестиращи. Как така изведнъж решиха да излязат. Някой ги прати. Не знам кой и не знам защо. Те не са протестирали никога за нищо истинско. Къде бяха, защо не протестираха, когато правителството зароби държавата с16 млрд. заем? А когато вдигнаха цените на винетките при нашите мизерни заплати? Защо не дойдоха да подкрпят нас, майките, когато обяснявахме, че няма как с тия детски да се отглеждат деца? Защо не се възмутиха от данъка върху храните, нарочени за вредни? Защо не взеха отношение към проблема в Гърмен с ромите като се знае, че такива проблеми има в цяла Бълггария? Сега какво искат? Какво разбират от работата на съдиите? И защо тия хора са само в София? Моето обяснение е, че излизат само като им дадат някой лев.

- Имате ли доказателства?

- Няма друго логично обяснение за поведението им. Познавам ги. Те са от средите на реформаторите. Смело твърдя,че са политически инструмент за натиск. И министърът на правосъдието, който си подаде оставката беше част от тези същите протестиращи. Видахме как депутати и министри от реформаторите бяха с тях на площада. Радан Кънев и други.

- Върху кого е натискът, за който говорите?

- Върху правителството. Бързам да кажа, че не съм адвокат кабинета „Борисов“, не одобрявам работата му. Но не приемам платени хора да опорочават истинското грлажданско недоволство.

- Люси, за вас също може да каже някой, че сте платена бунтарка.

- Да, един вече ми го каза: "И ти си на протестите, и теб можем да нарочим за платена“. Но аз и моите приятели излизаме на улицата по поводи, които ни засягат лично. Нашите протести са социални, истински, зад нас няма лобита и центрове,няма и пари. То си личи. Честните хора го виждат – че има професия протестър. Тази професия отвращава хора като мен и ги демотовира да излязат да си изрязат гражданското мнение. Аз самата все по-трудно събирам хора за протести, мои приятели ми казват: Люси, права си, че не трлябва да мълчим, но не виждаме смисъл. Плащат правят контрапротести, всичко се омаскарява, водят се кампании и накрая добрите намерения са удавени и забравени. Същите протестъри, които скачаха срещу задкулисието, се крият зад кулисите и излизат оттам, когато им е удобно и когато им дават пари.

- Сигурна ли сте, че реформаторите ги дирижират?

- Да. Правят го защото нямат никакво политическо представителство и легитимност, никакви водачи с ярки качества. Колко души са гласували за тях, че да имат правото да искат да диктуват дневния ред на обществото? Повтарям - не адвокатствам на Борисов, защото и неговия кабинет прави глупости. Но тия реформатори прекаляват с лъжите си – нито съдебната реформа е тяхна лична, нито това е реформата, която обществото иска и чака. Нито пък Москов прави истинска здравна реформа. Моите близки нищо не разбират от думите на протестиращите в момента. Тези хора живеят в паралелен свят или сами не разбират какво говорят – говорят разни заучени фрази и лозунги. Едни и същи мъже и жени се преливат от едни протести в други – от протеста на „зелените“ , в тоя със съдиите. Оная вечер даже двата протеста се сляха. Толкова е отвратително всичко, толкова е прозрачно!

- Като говорите така не ви ли е страх?

- Не, защото казвам нещо, което всички хора знаят. Всички, които като мен протестират нормално, познават „професионалните“ . Пишем си в мрежата, възмущаваме се. На един приятел му бяха предложили 50 лева, а ако отиде със семейството си на протест- 120 лева. Само за една вечер. Пред лятото наши семейни приятели протестираха и споделиха, че така си изкарали парите за почивката на море. С няколко дни ходене до София ...- цяла ваканция.

- А кой ги подбира, как ги канят?

- За всички не зная. Моите приятели са получи предложението в някакъв павилион близо до парламента, там ги изпратили техни познати. После пак там им дали парите. Те се дават след приключване на протеста. Има условие да ги заснемат по теливизиите и тогава им дават парите. Затова ме е яд като чуя по телезията: Гражданите протестират. Какви граждани са това? Никакви! Безобразие!

- На вас предлагали ли са ви пари?

- Да, имам свидетели. Предложиха ми солидна сума да спра протестите срещу цените на тока. Не от партия. От едно икономическо лоби. Отказах, макар че ако бях приела щях да си оправя положението. Тогава и двамата с мъжа ми бяхме безработни. Но не взехме парите. Казахме, че свободата ни е по-важно. Като се прибрахме от срещата, се оказа, че нямаме пари за хляб. Месих питка и се смяхме.

- И какво ще стане в бъдеще според вас?

- Кой знае. Според мен сега преговорите с Радан Кънев, който се прави на опозиция си вървят, скоро всички ще се разберат, пак ще си делят властта. Платените протестъри ще свият знамената и онзи транспарант, ще ги пъхнат в килерите и ще почиват. Така до следващото им повикване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини