На 16 юни 2019 да почерпят

Жена е в тежко състояние след катастрофа на столичния бул. „Възкресение“

1969 – годината, която промени света (ИНФОГРАФИКА)

„Ню Йорк Таймс“: САЩ са участвали в кибератаки срещу електроснабдителната мрежа на Русия

Блудницата Теодора – императрицата на Византия

Иран и ЕС са обсъдили ядрената програма на Техеран

Почти сигурното назначение на Лампард се бави заради компенсация от 4 милиона паунда

Пороен дъжд е наводнил улици в Благоевград

Новооткрити артефакти показаха на изложба в Ахтопол Черноморска библиотека е създадена в музея „История на котвата“ в града

Малък самолет падна в река в Полша, пилотът е загинал (ВИДЕО)

Катастрофа затрудни движението на пътя Симитли-Банско

Кои са забравените малцинства на Балканите Представиха малкоизвестни факти, събрани от швейцарския журналист Цирил Щигер

Няма данни за пострадали българи при пожара на Халкидики

Инцидент при кацане на самолет със 175 души на борда в Русия

„Еуфория” с великолепната Валерия Голино Красавицата се пробва като режисьор

Първи сме в ЕС по ръст на разходите за труд

Разходите на работодателите за 1 час труд са се увеличили със 7,4% на годишна база. Това показват данните на НСИ за третото тримесечие (юли-септември). По нарастване на тези разходи България е на първо място в Европейския съюз (ЕС) заедно с Латвия. В Румъния ръстът е 7,3%, отчете Евростат. В ЕС средното нарастване е 1,8%.

У нас разходите за труд в индустрията са се повишили с 8%. В услугите увеличението е със 7,9%, а в строителството – с 6,5%. Общите разходите за труд се състоят от две части. Първият е за възнаграждения, които включват средствата за заплати, социални придобивки и добавки. При тях нарастването у нас е със 7,6%.
Вторият компонент са разходите за обезщетения, социални и здравни осигуровки, които са се увеличили със 7,1%.

Данните на НСИ показват, че най-голям ръст има в нископлатените сектори. През третото тримесечие най-много са се увеличили средствата за заплати в икономическата дейност “Административни и спомагателни дейности” – с 20,7%. Тук влизат даване на коли под наем и на лизинг, подбор на персонал, туристическа дейност, охрана, обслужване и почистване на сгради. Данните на НСИ показват, че през юли-септември средната заплата в сектора е била 672 лв. Това е със 116 лв. повече спрямо същия период на 2014 г. Въпреки големия ръст възнагражденията в отрасъла остават с над 200 лв. под средната стойност за страната – 874 лв.

В културата и спорта разходите за заплати са се увеличили с 15,7%, но и в този сектор служителите получават по-малко от средното за България. Възнагражденията са се увеличили най-малко в държавното управление – с едва 1,4%. Работещите в хотелите и ресторантите, както и във финансовите и застрахователните фирми са получили малко по-високо повишение на доходите.

В 5 държави от ЕС разходите за труд са намалели. Най-голям е спадът в Португалия – с 2,8%. Понижение има още в Словения, Кипър, Италия, Люксембург.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.