Първи сме в ЕС по ръст на разходите за труд

Разходите на работодателите за 1 час труд са се увеличили със 7,4% на годишна база. Това показват данните на НСИ за третото тримесечие (юли-септември). По нарастване на тези разходи България е на първо място в Европейския съюз (ЕС) заедно с Латвия. В Румъния ръстът е 7,3%, отчете Евростат. В ЕС средното нарастване е 1,8%.

У нас разходите за труд в индустрията са се повишили с 8%. В услугите увеличението е със 7,9%, а в строителството - с 6,5%. Общите разходите за труд се състоят от две части. Първият е за възнаграждения, които включват средствата за заплати, социални придобивки и добавки. При тях нарастването у нас е със 7,6%.
Вторият компонент са разходите за обезщетения, социални и здравни осигуровки, които са се увеличили със 7,1%.

Данните на НСИ показват, че най-голям ръст има в нископлатените сектори. През третото тримесечие най-много са се увеличили средствата за заплати в икономическата дейност “Административни и спомагателни дейности” - с 20,7%. Тук влизат даване на коли под наем и на лизинг, подбор на персонал, туристическа дейност, охрана, обслужване и почистване на сгради. Данните на НСИ показват, че през юли-септември средната заплата в сектора е била 672 лв. Това е със 116 лв. повече спрямо същия период на 2014 г. Въпреки големия ръст възнагражденията в отрасъла остават с над 200 лв. под средната стойност за страната - 874 лв.

В културата и спорта разходите за заплати са се увеличили с 15,7%, но и в този сектор служителите получават по-малко от средното за България. Възнагражденията са се увеличили най-малко в държавното управление - с едва 1,4%. Работещите в хотелите и ресторантите, както и във финансовите и застрахователните фирми са получили малко по-високо повишение на доходите.

В 5 държави от ЕС разходите за труд са намалели. Най-голям е спадът в Португалия - с 2,8%. Понижение има още в Словения, Кипър, Италия, Люксембург.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика