Телефонните измамници използват в схемите си мними полицаи

Телефонните измамници са започнали да предупреждават от името на полицията. Лъжците най-често използват теми, за които се говори в новините, за да подведат жертвите си, информира Нова тв.

Например, че техен близък е станал жертва на взрив на газова бутилка или бойлер. Или, че полицай иска пари, за да залови престъпник.

До края на ноември по телефона са били излъгани 843-ма души. Заловени са едва 9% от измамниците.

Най-често жертвите са възрастни хора над 75 години от областните и големите градове.

Поредната измамена е 73-годишна жена от Монтана. Лъжецът се представил за неин братовчед и поискал пари за пратка от чужбина. Тя решила да помогне, защото ѝ казал, че става дума за лекарства от чужбина.

Възрастната жена отива до банката, тегли парите и се прибира. Тогава у тях идва мнима полиция.

„Те бяха цяла група. Единият каза: „Ние сме от полицията, организираме група за преследване на измамници”. Беше с камера”, разказва потърпевшата. Казали ѝ, че са организирали всичко, за да заловят измамниците.

„В един плик сложихме тези пари, които не са белязани, в другия - другите, единият беше черен плик, другият – син”, разказва възрастната жена.

С мнимите полицаи се разбират като дойдат измамниците, тя да хвърли парите и после те да тръгнат на лов за мошеници.

След като тя хвърлила парите, и двете групи измамници си тръгнали, а възрастната жена останала да чака обаждане от мнимите полицаи, които да хванат "крадеца".

„Няма такава практика да се искат пари за каквато и да е полицейска дейност за противодействие на престъпността. В притесненията си жертвите така са манипулирани, че изхвърлят през балкона крупни суми пари на непознати лица”, обясни Ивайло Величков от Столичната дирекция на вътрешните работи.

Сюжетите са няколко, обясняват полицаите. Първо - близък човек е пострадал при взрив на газова бутилка или бойлер. Второ - ако има грипна епидемия или по новините разказват за нова болест, като Ебола, например, задължително това влиза в сценариите на телефонните мошеници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини