Германия плаща на допингираните от ГДР

Спортистите на бившата Германска демократична република (ГДР) ще получават обезщетения от държавата. Това става, след като Министерството на вътрешните работи на Германия създаде специален фонд в помощ на спортистите от ГДР, които са станали „жертви на допинга“.

За целта ще бъдат отделени около 10 милиона евро, а бившите спортисти ще получават еднократно и наведнъж по 10 500 евро. По данни на асоциацията „Помощ за жертвите на допинга“ става дума за нуждаещи се около 1000 състезатели, защитавали честта на ГДР, а по онова време допинг са вземали 15 000 спортисти в социалистическата страна.

Спортът в ГДР бе известен с мощната стимулация с допинг, която остана незасечена от допинг ченгетата преди срутването на Берлинската стена. След това обаче станаха ясни действията на комунистическото правителство, което се е стремяло към спортни успехи с всички позволени и непозволени средства, за да докаже превъзходството на системата над Запада.

Междувременно стана ясно, че в Русия се подготвя законопроект, който ще криминализира употребата на допинг. Процесът е катализиран от временното изхвърляне на страната от Международната федерация по лека атлетика заради прикриване на положителни проби.

Употребата на допинг вече е криминализирана в Италия, подобен закон е готов и в Германия и чака да бъде приет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт