Търговският директор на фирмата на Кристиян Бойков е задържан за 24 часа

Крадци отмъкнаха охранителна камера в София

Тръмп обсъжда възможни санкции срещу Турция заради С-400

Борис Джонсън встъпва официално в длъжност премиер на Великобритания

Транспортна стачка блокира Италия днес

Шефът на ФБР: Русия продължава да се меси в изборните процеси в САЩ, санкциите са недостатъчни

Жълт код за гръмотевични бури в 4 области в страната

Бившият собственик на „Кремиковци“ и ЦСКА Прамод Митал е задържан в Босна за престъпна дейност

Комисията по отбрана в НС разглежда президентското вето върху сделката за F-16

Световни лидери поздравиха Борис Джонсън

Парламентът обсъжда ветото на президента върху промените в Изборния кодекс

Малък самолет се разби в Мексико, загинаха четирима души

Иран няма да допусне нарушаване на корабоплаването в Ормузкия пролив

Земетресение от 2,7 по Рихтер разлюля Своге

Димитър Макриев: Първите 30 минути в Кипър ще са критични

30% повече пенсионирани военни и полицаи през 2015 г.

Истински бум на пенсионирани военни и полицаи е имало тази година. Общо 3312 униформени са се пенсионирали от януари досега. Това е с близо 30% повече спрямо 2014 г., показва статистиката на Националния осигурителен институт (НОИ).

Основната причина за голямото увеличение е предстоящото затягане на критериите за пенсиониране. От Нова година ще се въведе пенсионна възраст за военни и полицаи. Те ще могат да напуснат строя, ако са навършили 52 години и 10 месеца. Другото условие е да имат 27 години осигурителен стаж, от които 18 години трябва да са в сектор “Сигурност”.

Обяснение за голямото увеличение на пенсионираните униформени е и нереализираното намерение на управляващите да орежат социалните придобивки на полицаите. По данни на синдикатите в МВР заради това над 2000 души са подали рапорти за напускане. Впоследствие правителството се отказа от идеите си, но по всичко личи, че част от напусналите са се възползвали от правото си на пенсия.

Данните на НОИ показват, че през 2015 г. са се пенсионирали общо 107 663 българи. Броят им е с 8284, или с 8,3% повече от 2014 г. Пенсии за стаж и възраст са получили 59 179 души. Над 29 000 от тях са работили трета категория труд. Спрямо 2014 г. броят им се е увеличил с близо 19%. Други 30 000 души са се пенсионирали със смесен стаж, т.е. през част от кариерата са работили тежък труд.

Пенсиите по болест обаче са намалели. 29 113 души са получили пенсии за инвалидност поради общо заболяване през 2015 г. Броят им е с 1034 по-малко спрямо миналата година. Пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест са намалели с 19%.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.