Незаконно строят разрушен от взрив завод

Фирмата “Видекс” АД - собственик на разрушената от експлозия фабрика за взривни вещества в село Горни Лом, където загинаха 15 души, възстановява срутените сгради в нарушение на закона. Заради незаконните градежи екоинспекцията е санкционирала фирмата.

При проверки на завода за взривни вещества “Миджур” през април и септември тази година експерти на РИОСВ- Монтана са установили, че строители градят отново срутените цехове. Собствениците обаче не са уведомили преди започването на строителството екоинспекцията. “Невнасянето на уведомление за строителството води до невъзможност за осигуряване високо ниво на защита на човешкото здраве и околната среда”, заявяват експертите, които са наложили 10 000 лева глоба на изпълнителния директор на “Видекс” Диана М. Санкцията е обжалвана, но съдът я потвърди, като само намали глобата на 5000 лева.

Завод “Миджур” е с висок рисков потенциал и възможност за възникване на голяма авария. Изпълнението на законовите наредби и опазването здравето на хората би трябвало да са приоритет на фирмата”, обявиха магистратите. На 1 октомври 2014 г. в “Миджур”, където се обезвреждаха гръцки мини, избухна взрив, който уби 15 души и срина сградите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини