И голямата заплата не помага на Гергана да стане майка

Историята на млада жена, мечтаеща да зачене

Тя е на 41. Добре осигурена със заплатата си над 3000 лв. и наскоро купен апартамент от 150 квадрата с гледка към Витоша. Често вечеря в лъскави ресторанти, пътува с приятелки из красиви острови, но без интимен партньор до себе си. Така години наред, защото не може да срещне подходящия. Или поне този, когото си представя. Затова най-силното й желание да стане майка не може да се сбъдне.

Тя се казва Гергана, живее в София, но е от провинцията и е една от многото необвързани българки. И както казват акушер-гинеколозите - заради които раждаемостта у нас не се повишава.

Случаят на Гергана е поредният, който е доказателство за кризата в интимните отношения. Това дава основание на психолози и психиатри да заключат, че отдавна новият бич за съвремения човек е самотата. Тревожната тенденция кара майки да търсят съседки и приятелки, за да ги питат познават ли необвързан и сериозен младеж като за дъщерите им. Приятели пък правят опити да събират свои близки, които отдавна живеят сами в хубавите си или не дотолкова добре обзаведени апартаменти. А от сайтовете за запознанства лъха още повече отчаяние. „Нерядко регистриралите в тях са с чувство за малоценност и доста комплекси, които са от най-различно естество - заради външния вид, професията или социалния статус, свързан предимно с ниски доходи“, сподели неотдавна пред „Труд“ д-р Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ в столичния кв. Курило.

Защо обаче жени като Гергана, които не са притиснати от безпаричието, толкова дълго не попадат на желания от тях кандидат за сърцето им? „Освен че между нас трябва да има привличане, той трябва да е добър, интелигентен и да ми помага вкъщи. Не бих искала също да го издържам, затова трябва да получава поне 2000 лв.“, заяви пред „Труд“ младата жена. Тази финансова бариера обаче още повече топи потенциалните й партньори. И както на шега й отвърнал наскоро интелигентен познат: „Край! За 300 лв. пропадна нашият евентуален съвместен живот. Толкова не ми достигат до 2000 лв.“

След като дълго се лута, среща се с мъже, с които се запознава във фейсбук или чрез колеги, Гергана решава да свали летвата. Дълго време контактува с мъж, който получава малко над 1000 лв. Много приятно двамата прекарват вечерите си, уикендите и празниците. Но година по-късно той пак не желае да си имат деца... А това е най-важното за Гергана, затова се разделят.

Следващите й контакти са все с мъже, които нямат сериозни намерения към нея, а й предлагат да се забавляват или да пътуват до красиви места. Месеците се нижат безмилостно. Родителите на Гергана започват да намекват, че като няма мъж до себе си, да прибегне към асистираната репродукция. Пък те ще помагат с каквото могат. Все ще отгледат бебето, заченато в епруветка.

Гергана е на кръстопът. Все още не може да се реши на тази крачка. Тя иска мъж до себе си. Дала си е още малко време. „Пък дано Господ ми помогне да го срещна“, завършва младата жена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве