Стефан Радев, кмет на Сливен, пред "Труд": При нас раждат жени и от други големи градове

Стефан Радев е роден на 6 септември 1972 г. в Сливен. Завършва Икономическия университет във Варна със специалност "Икономика и управление на индустрията". Придобива магистърска степен по счетоводство и контрол в столичния УНСС. Повече от десет години е бил изпълнителен и финансов директор на голяма компания. До встъпването си в длъжност като кмет на Сливен работи като одитор.

- Г-н Радев, колко деца се родиха в Сливен от началото на годината досега?

- В последните десетина години броят им се увеличава. През 2004 г. новородените са били около 1800, тази година са 3054 (според справка на здравното министерство градът е на пето място по раждаемост у нас - б.р.).

- Вярно ли е, че бременни от други градове като Бургас идват да родят във вашия град, тъй като получават желаните от тях грижи срещу по-малко доплащане?

- Така е. Това се дължи на изключително високото ниво на професионализъм на нашите акушер-гинеколози и неонатолози. За малките пациенти и техните майки се полагат адекватни денонощни грижи и е напълно нормално това да стане достояние на много хора извън общината ни. Стараем се да поддържаме високи стандарти и да отговаряме на европейските изисквания. Областната болница е изцяло реновирана, разполага с модерна апаратура и е гръбнакът на здравеопазването в Сливен. Наистина има какво да покажем на останалите в тази област.

- Когато при вас идват майки, за какво ви молят?

- Всеки ден при мен идват различни хора и поставят всякакви проблеми. Най-често търсят помощ от общината заради ниски доходи, безработица, липса на алтернатива и заради постоянна борба за оцеляване. Търсим решение на трупаните с години проблеми. Приемал съм и майки на деца със специални потребности. Те искат да се разкрият повече дневни центрове, търсят съдействие за купуване на автобус, споделиха за много трудности, които ги мъчат всеки ден. Според правомощията, които имам, и възможностите на общината се опитвам да помогна.

- Има ли програми на общината, които например покриват инвитро процедури на ваши съграждани?

- Да, още през 2013 г. е създаден Общинският фонд за асистирана репродукция и лечение на репродуктивни заболявания. Чрез него преди две години финансово бяха подпомогнати 13 двойки, а през 2014 г. - 17. А от началото на тази година общината е платила повече от 48 000 лв. за двойки с репродуктивни проблеми. От 23 кандидатствали двойки 20 са получили нужните средства. Максималната сума, която общината превежда на всяка от тях в рамките на календарната година, е 2000 лева. Сумата е предназначена за дейности, които през същата година държавният Фонд за асистирана репродукция не е покрил.

- Друг проблем за доста общини са линейките и недостатъчното екипи. С колко разполага вашият център за спешна помощ?

- Имаме 18 линейки, но 4 от тях са стари и спрени от движение. Всеки ден в Сливен работят пет екипа от центъра. Ще настояваме пред здравното министерство да получим нови линейки от тези 400, които ведомството планира да купи с европейски средства до 2020 г..

- С какви задължения Сливен ще посрещне 2016 г.?

- Финансовото състояние на общината е много тежко и сме изправени пред финансова катастрофа. Имаме непосредствено дължими 25 млн. лв. и 15 млн. лв. дългове към банки, които всеки момент могат да станат предсрочно изискуеми. А предишното управление на града е поемало ангажименти към различни контрагенти за над 100 милиона лв. Всичко това е на фона на 20 млн. лв. собствени приходи на общината за цяла година.

- Повишихте местните данъци и такси. В какво ще вложите повечето очаквани приходи?

- Основната ни задача е да спрем темповете, с които общината трупа задължения. Ще погасяваме стари задължения, но основно ще ползваме повечето средства за плащане на текущите разходи, които общината ще генерира през 2016 г. Въпреки трудностите решихме да обновим автопарка на градския транспорт. Ще купим 22 нови автобуса за всички линии. Шест от тях ще са с по 60 места, а 6 автобуса - с 30 места. За целта ще се използват механизмите на оперативните програми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве