The Telegraph: „Политически коректните“ университети убиват свободата на словото

Британските университети са станали твърде коректни политически и задушават свободата на словото като забраняват всичко, което причинява и най-малката обида у когото и да е. За това предупреди група водещи британски учени в събота, пише The Telegraph.

На цяло поколение от студенти им е отнето „интелектуалното предизвикателство да дебатират конфликтни гледни точки“, тъй като автоцензурата превръща кампусите в презадоволени „сигурни пространства“, твърдят те.

Намесата им идва в момент, в който Оксфордският университет обмисля да премахне историческата статуя на Сесил Роудс, един от неговите възпитаници и благодетели, тъй като Роудс е смятан за един от основателите на апартейда в Южна Африка.

Като пишат до съботния брой на вестника, учените, водени от Франк Фуреди, професор по социология в университета в Кентърбъри, заявяват, че този случай е част от „дълъг и нарастващ“ списък с хора и обекти, забранени в британските кампуси, включително поп песни, шапки сомбреро и автори с атеистични възгледи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят