Калоян Паргов: С това темпо на СО й трябват 100 години, за да ремонтира улиците

"Столична община е шампион по устойчиво несправяне с проблемите на софиянци". Това заяви председателят на групата на БСП в СОС Калоян Паргов. Той направи коментара по време на семинара на тема "Проект за бюджет на Столична община за 2016 година".

"Оказва се, че всичко е един голям PR-балон. Достатъчно е само да погледнем отчета за фактическото изпълнение на бюджета за 2015 година, обясни той. - Тези 1,180 милиарда, които са заложени за 2016-а отново няма да бъдат усвоени, а ще бъдат прехвърлени за следващата 2017-а. Нищо ново! Всичко си е така, както се случваше и през годините досега".

Калоян Паргов даде и конкретен пример за голяма слабост в новия бюджет, който според него е показателен за несъстоятелността на предложената от ГЕРБ годишна финансова рамка за 2016-а. Примерът е свързан със средствата, отделени за изграждане, ремонт и поддържане на уличната мрежа. През 2015-а за тази цел бяха отделени 24 027 500 лева, а за следващата са точно 34 620 000 лева.

"С това увеличение от 10 милиона не може да претендираш, че ремонтът и поддръжката на уличната мрежа в София са ти приоритет. Да не забравяме също така, че госпожа Фандъкова взаимства този приоритет от предизборната платформа на БСП, отбеляза Калоян Паргов. - С тази сума по наши изчисления може да бъдат ремонтирани 250 000 квадратни метра площ или не повече от 40 км улична мрежа. Общата дължина на уличната мрежа в София е около 3700 км. Това означава, че увеличението на бюджета в това перо ще стигне за ремонт на не повече от 1% от уличната мрежа в столицата. Тоест, с това темпо, на Столична община ще са й необходими около 100 години, за да ремонтира улиците в София".

Лидерът на БСП-София отбеляза също, че през идната година инвестиционната активност в София ще спадне с 50%, според бюджета за 2016-а. "Едни и същи "приоритети" се прехвърлят от година на година и така вече 10 години. Образование, зелена система, сигурност, транспорт..., изброи той. - Все нещо правят, дооправят. И все нещо не стига и пак не е наред. От ГЕРБ не са решили до край нито един проблем на София. Нито с транспортната инфраструктура, нито с местата в детските градини, нито с баланса в зелените системи в града, нито с чистотата... Точно обратното - повишава се замърсяването в София, плащаме най-скъпия боклук в Европа - 100 евро на тон. Или 22 лева на кофа след новите конкурси при цена от 5,88 лева само преди година. По показател сигурност, здравеопазване и чистота, се сринахме до 87-о място в класацията на The Economist. Това показва, че наливат едни пари в системи, които очевидно не дават резултат. Казано по друг начин - пилеят парите на софиянци. Средата в София е несигурна и управляващите не правят нищо, за да я подобрят и да накарат хората да се чувстват спокойни. Какво направиха с видеонаблюдението?! Ами дупката в транспорта?! Тя пак ще се отвори, въпреки че гласувахме ЦГМ да вземе заем, за да я запълни. Очевидно финансовата стратегия в транспорта е несъстоятелна и има нужда от промяна".

Калоян Паргов е категоричен, че "Бюджет 2016" на София е поредният, който няма програмен характер. "Изобщо не е ясно средствата, заделени по сектори, какъв ефект ще постигнат след разходването им, анализира той. - Какви са целите, които си поставяме с тези бюджети по сектори? Какво искаме да постигнем в края на следващата бюджетна година? Отново ще заявя - Столична община в лицето на ГЕРБ, харчи парите на софиянци, но не може да реши нито един техен проблем".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес