Оцелели от „Индиго” деца стават лекари и психолози

Поне пет от децата, преживели трагедията „Индиго” преди 14 години, днес са психолози и лекари. Това разказа пред „Телеграф” Ивета Йорданова – една от оцелелите в кървавото меле на 21 декември 2001 г., когато загиват 7 ученици.

„Видях целия ужас, толкова беше страшно, тълпата те влече, като река е, няма спасение! Никога няма да го забравя, затова избрах медицината. Много мои приятели, с които бяхме заедно и просто искахме да купонясваме след училище, станаха психолози. Така преживяха трагедията”, допълва младата жена.

Всяка година на фаталния 21 декември родители, близки и приятели на загиналите се събират пред паметника „Дървото на живота” на лобното им място.

Седнала след трагедията е образувано следствено дело. Охранителите отнасят глоби от по 800 лв., председателят на Държавната агенция за младежта и спорта Цвятко Барчовски – условна присъда и санкция от 1500 лв., а управителятт Ангел Николов – 3000. За последно бе направен опит за нов процес през март 2006, но и той утихна във времето.

Заключението на вещите лица тогава беше, че смъртта на децата е настъпила заради незаконно и некачествено построени стълби, а лошата организация е допринесла за трагичните събития. В крайна сметка никой не влезе в затвора, а родителите останаха сами с мъката си.

„Най-шокиращото е, че и досега в София има заведения, които са незаконни, необезопасени и в тях може да се разиграе подобна трагедия”, казва оцелялата студентка Ивета Йорданова. „Вижте какво е в Студентски град, там баровете са на всеки метър, толкова е грозно, да не говорим какво ще стане, ако има струпване на деца”, добавя тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини