Иззеха 11 пушки и пистолети от бракониери

Арестуваният за кибератаката срещу НАП хакнал сайта на МОН преди две години

Гори електрически стълб на столичен булевард

Андреа пак прекали с фотошопа (СНИМКА)

БФС глоби и порица „Царско село“ заради съмнителни мачове

Слабо начало на сезона за хотелите край Варна Статистиката отчете спад на туристите и приходите за май

Бисер Петков: Над 43 хиляди първокласници ще получат по 250 лв. еднократна помощ за началото на учебната година

Продавачка присвоила над 70 000 лв. от заложна къща

Хари и Меган влязоха в списъка на Time за най-влиятелните интернет звезди

ДПС предлага правителството да купи машини за гласуване Идеята е да се сертифицират от "Електронно управление", одитират от ДАНС, програмират и отчитат от "Информационно обслужване"

Шофьор блъсна 7-годишно дете в Русе

Премиерът за хакването на НАП: Разполагаме с уникални мозъци, на които трябва да плащаме повече, за да не ни нанасят такива щети

Борисов: Отпускаме 5 млн. лева за обновяване на сградата и музея на БАН

Кристалина Георгиева има шанс да оглави Международния валутен фонд след оставката на Кристин Лагард

Български ало измамник завлече с 20 000 евро грък

Доц. Асен Балтов от „Пирогов“: Линейки карат пациенти в частните болници

Д-р Ваньо Шарков, зам.-здравен министър: Пострадалият трябва да се транспортира в най-близкото лечебно заведение

Сигнализирайте за нарушение на избора, съветва д-р Станимир Хасърджиев

“Пирогов” работи с пълна сила всеки ден – и по празниците, и след тях. „Само че в момента имаме проблем с Бърза помощ. Екипите й откарват пациентите не към нашата спешна болница, а към частните“, заяви вчера пред „Труд“ доц. Асен Балтов, началник на Първа травмалогична клиника в „Пирогов“.

Той разказа, че в реанимобила съобщавали на пострадалия, че в „Пирогов“ няма места, затова щели да го откарат „в една частна болница, където условията са много по-добри“.“А болният се съгласява, защото се оказва в ситуация без избор. Още повече че от екипа зависи къде ще бъде транспортиран“, добави доц. Балтов. Той и колегите му искат хората да знаят, че спешната болница е с отворени врати и не е вярно, че е пълна.

„Всички знаем, че частните болници си подбират пациентите, а при нас докарват предимно възрастни, немощни, повечето в изключително тежко състояние, от старчески домове или клошари. Също – с огнестрелни рани, криминални случаи, неосигурените пациенти, които хич не са атрактивни за частните болници“, изброи водещият специалист.

В момента в „Пирогов“ не спират да приемат пострадали в пътнотранспортни произшествия от цяла България, които обаче изискват много продължително и скъпо лечение.

„Държавните болници твърдят, че пациентите се откарват в частните, а частните – че ги транспортират в държавните“, коментира зам. здравният министър д-р Ваньо Шарков, потърсен от „Труд“. Той посочи, че пострадалият трябва да се откара в най-близкото лечебно заведение. Това е правилото. А с помощта на джипиес системата във всеки момент може да се види накъде пътува линейката. Установява се дори дали е спряла, а в същото време, ако шофьорът заяви, че се движи и харчи гориво, това лесно се разкрива.

Не успяхме да открием за коментар директора на столичната Спешна помощ д-р Георги Гелев.

„Пациентът винаги има право да изрази своето желание, а лекарите да се съобразят с него. И ако той не е съгласен, никой не може да го откара в нежелана от него болница“, добави д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация и представител на пациентите в надзора на НЗОК. „Няма значение в каква болница обаче ще бъде откаран, стига болният да не бъде изнудван да плаща допълнителни средства. Ако това се случи, той трябва да сигнализира на здравните институции и на пациентските организации“, посъветва д-р Хасърджиев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.