Доц. Асен Балтов от "Пирогов": Линейки карат пациенти в частните болници

Д-р Ваньо Шарков, зам.-здравен министър: Пострадалият трябва да се транспортира в най-близкото лечебно заведение

Сигнализирайте за нарушение на избора, съветва д-р Станимир Хасърджиев

“Пирогов” работи с пълна сила всеки ден - и по празниците, и след тях. „Само че в момента имаме проблем с Бърза помощ. Екипите й откарват пациентите не към нашата спешна болница, а към частните“, заяви вчера пред „Труд“ доц. Асен Балтов, началник на Първа травмалогична клиника в „Пирогов“.

Той разказа, че в реанимобила съобщавали на пострадалия, че в „Пирогов“ няма места, затова щели да го откарат „в една частна болница, където условията са много по-добри“.“А болният се съгласява, защото се оказва в ситуация без избор. Още повече че от екипа зависи къде ще бъде транспортиран“, добави доц. Балтов. Той и колегите му искат хората да знаят, че спешната болница е с отворени врати и не е вярно, че е пълна.

„Всички знаем, че частните болници си подбират пациентите, а при нас докарват предимно възрастни, немощни, повечето в изключително тежко състояние, от старчески домове или клошари. Също - с огнестрелни рани, криминални случаи, неосигурените пациенти, които хич не са атрактивни за частните болници“, изброи водещият специалист.

В момента в „Пирогов“ не спират да приемат пострадали в пътнотранспортни произшествия от цяла България, които обаче изискват много продължително и скъпо лечение.

„Държавните болници твърдят, че пациентите се откарват в частните, а частните - че ги транспортират в държавните“, коментира зам. здравният министър д-р Ваньо Шарков, потърсен от „Труд“. Той посочи, че пострадалият трябва да се откара в най-близкото лечебно заведение. Това е правилото. А с помощта на джипиес системата във всеки момент може да се види накъде пътува линейката. Установява се дори дали е спряла, а в същото време, ако шофьорът заяви, че се движи и харчи гориво, това лесно се разкрива.

Не успяхме да открием за коментар директора на столичната Спешна помощ д-р Георги Гелев.

„Пациентът винаги има право да изрази своето желание, а лекарите да се съобразят с него. И ако той не е съгласен, никой не може да го откара в нежелана от него болница“, добави д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация и представител на пациентите в надзора на НЗОК. „Няма значение в каква болница обаче ще бъде откаран, стига болният да не бъде изнудван да плаща допълнителни средства. Ако това се случи, той трябва да сигнализира на здравните институции и на пациентските организации“, посъветва д-р Хасърджиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве