Пампорово откри сезона със сняг на 10 писти

Пампорово откри зимния сезон официално в събота с 10 отворени за скиорите писти и наплив от стотици семейства да се качат на безплатните лифтове.

“Изключителни денонощни усилия положихме, за да имаме условия за ски, в обстановка, в която почти никъде в Европа не се карат ски в момента”, каза изп. директор на “Пампорово” АД Мариян Беляков, стопанин на пистите и лифтовете в курорта. Първите скиори бяха посрещнати с демонстрации на скиори по писта Стената и музикална фиеста на ски плац “Студенец”. За откриването бяха дошли много българи и делегации от Турция и Гърция. За сезона най-голямата и дълго изстрадана инвестиция е новият четириседалков лифт за 7 млн. евро, който ще облекчи цялата ски зона, каза мажоритарният собственик на “Пампорово” АД Цветелина Бориславова. Лифтът замени по трасето стария опасен влек “Двата моста”.

От следващата година Пампорово и Чепеларе ще предлагат общ продукт на туристите, като първоначално скиорите ще се извозват от Чепеларе с бусове до пистите в Пампорово, обяви Бориславова. Плановете са двата курорта да се свържат в бъдеще в един с лифтове. Развитието на проекта ще започне, след като се изчисти собствеността на съоръженията на ски център “Мечи чал”.

В Пампорово ще се направи втора национална спортна база, обяви на откриването министърът на спорта Красен Кралев.

Тази година в курортите отново ще се проведе “Научи се да караш ски” за децата. Кралев заяви, че това е един от най-успешните проекти на държавата за 8 години назад, тъй като по него 30 000 деца са карали ски, а 20% от тях след това трайно са продължили да се занимават със ски спорта. Родопският курорт е белязал ръст на туристите от 10% миналата зима и прогнозите са да има и този зимен сезон ръст от 10%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини