Прабългари посрещнаха Нова година край Мъглиж

Прабългари, опасани с кожи, препасали мечове и развяващи щитове и бичове, се събраха по традиция край Мъглиж, за да отпразнуват прабългарската Нова година. Повече от 100 души участваха в събора в местността Барите, организиран от прабългарската школа за оцеляване “Бага-тур” в дните, когато според тях прадедите ни са чествали настъпването на новата година, а именно времето на зимното слънцестоене. Присъстващите на събора взеха участие в турнири и обучения по стрелба с лък, борби и битки, които багатурци демонстрират в спектаклите си. Задължително гостите трябваше да са в традиционни носии или прабългарски облекла. Те имаха възможност да стрелят с лък, да видят ездата на прабългарите и да попият умения в битката с бич и меч и щит.

Събитието бе открито с демонстрации на детска група “Хуни” и трупата за древни танци и обичаи “Пагане”.

Всички имаха възможност да опитат и от специално приготвения жертвеник, който по традиция включваше омесена пита и печени мръвки от току-що заклано на място прасе. Всеки от участниците носеше домашно приготвена храна, която споделяше на обща трапеза.

Тази година “Бага-тур” откриха край зоопарка в Стара Загора и първи демонстрационен комплекс, наречен прабългарски аул. В него младежи и деца също могат да се докоснат до традициите на предците ни, включително и да се научат да яздят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл