Детски играчки по бреговете на остров Лесбос - доказателство за опасното пътуване

Накъдето и да погледнем по бреговете на остров Лесбос има доказателства за опасното пресичане на водите от Турция за Гърция. Спасителните жилетки, пояси и гумени лодки са се превърнали в постоянна настилка на бреговете на идиличния гръцки остров Лесбос, пише кореспондент на The Huffington Post, цитиран от "Фокус".

„Бях виждал новинарски снимки на планините от оранжеви спасителни жилетки по плажовете, така че не бях изненадан, когато пристигнах и видях тези. Това, което не очаквах, бяха детските надуваеми играчки, смесени с отломките. Първото, което забелязах е спасителна жилетка на Спайдърмен, от онези, предназначени за забавните дни на пръскане край басейна. Само на няколко крачки, видях детски плувки за ръце, украсени с усмихнати рачета. Започнах да ходя по плажа и за първи път наистина забелязах колко детски играчки има. Бях изумен. На всеки няколко крачки имаше по още една“, разказва пратеникът на вестника.

Предметите, предназначени за доставяне на радост и смях за децата, са били използвани от отчаяните семейства, които бягат от войната в търсене на по-добър живот. Детски играчки, предназначени за игра в басейн, са използвани вместо това за потенциално спасяване на живота на изплашено дете, докато е преминавало от Турция в студената, тъмна нощ.

„Погледнах към гърба на една от най-малките спасителни жилетки. От инструкциите, написани там, ме побиха тръпки: Внимание: Това не е животоспасяващо устройство. Всеки ден, деца-бежанци пресичат Егейско море с играчки, отчаяни и таящи надеждата, че надуваемите предмети могат да спасят живота им“, споделя журналистът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят