Париж аплодира две 14-годишни българчета

Париж аплодира две 14-годишни българчета на гала концерта на лауреатите от международния конкурс „Grand Prize Virtuoso-Paris“ в студиото на националната опера „Бастилията“, съобщиха техни близки. Николай Маринов от Пловдивското музикално училище е получил първа награда, а Николай Димотров от Училището по изкуствата в Русе - трета.

Двамата млади пианисти са представили българската клавирна школа заедно с лауреати на конкурса от над 20 страни от цял свят. На концерта музиканти и певци са се състезавали и за още една допълнителна награда. Тя ще определи най-виртуозния изпълнител, който ще получи парична премия и концерти в Европа. Затова в гала концерта са участвали носители на първи награди от изданията на конкурса в Париж, Лондон и Виена.

Николай Димитров е сред малцината музиканти с призове от тях. През март догодина възпитаникът на клавирния педагог Даниела Кюркчиева ще свири отново в прочутата зала „Карнеги хол“ в Ню Йорк. Като носител на първа награда от Международния конкурс „Американ протеже“ той ще се представи в гала концерта за Великден.

В края на м.г. роденият талант предизвика фурор в Ню Йорк. Той свири два пъти в една вечер - индивидуално и като дуо с Йоана Делимаркова. Отвъд океана русенчето изнесе и концерт с партньорката си в българското консулство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура