Калфин за бюджета: Нека видим откъде да се вземе

„Бюджетът на страната е сложен на масата. Има протести. Тук искат да се увеличи бюджета. Добре, нека да видим откъде ще се вземе - това е вече е смислен разговор, но за съжаление не се случва в парламента”, посочи вицепремиерът. Според него може да се направи повече за икономиката. „Ние даваме за пример европейския план „Юнкер”, в който Европа в труден момента мобилизира всички налични средства и ги насочва към определени проблеми. Не можем да чакаме за пореден път икономиката да тръгне”, посочи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин пред БНР.

Разговорът в съдебната система показва, че действително не си говорим в българското общество, каза Калфин. 

„За мен разговорът в съдебната система показва ,че действително не си говорим в българското общество. Съдиите излезли, защото толкова години никой не ги е питал. Трябва да ги питат.

Очевидно, че обществото трябва да си говори,проблемите трябва да са на масата. Те трябва да са обществени, публични и когато се вземат решения не да се казва, че прокуратурата е най-лоша, съдът е най-добър или демографската политика е пълна трагедия, а да се търсят решения”,категоричен е Калфин. По думите му, решенията трябва да се търсят с максимална откритост.

Във връзка със смяната на министъра на правосъдието Ивайло Калфин посочи, че трусът не е съществен от гледна точка на парламентарна подкрепа. „Съществен е от гледна точка на този сплоявящ елемент в коалицията, който събира различни партии в постигането на общи цели. Това е един от примерите, в който нямаше диалог, в който идва уважаемият бивш колега Иванов казва, какво трябва да се промени, но не чува различното мнение. Кой попита обществото, кой попита партиите ,които са в коалицията? Ние се опитахме да организираме няколко дебата, но работата е на този, който се ангажира като основен двигател на съдебна реформа”, добави вицепремиерът Калфин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини