Ето кои развращаваха социалистическата ни младеж с хомосексуализъм и сводничество

Хомосексуализъм, хипи движението и Бийтълс манията са смятани за идеологическа диверсия, провеждана от западните туристи в България през втората половина на 60-те години и в началото на 70-те на миналия век. Това става ясно от разсекретени документи на Държавна сигурност, която определя извършваната чрез международния туризъм идеологическа диверсия като основна форма на подривна дейност срещу държавата ни и също толкова опасна колкото и шпионажът, пише "Дарик".

Шведските туристи са първите „учители” по хомосексуализъм на българските младежи, а чужденците от Турция и Гърция ги „разлагат” чрез сводничество, гласи лекция за идеологическата диверсия, изнесена през 1974 г. от началника на Второ главно управление на ДС. В нея се обръща внимание, че чрез туристите „противникът разпространява буржоазната култура в облеклото и външността на хората”. Поради тази причина много чужденци идвали на почивка у нас с „бради, дълги коси, мръсни, а мъжете се обличат в рокли, за да повлияят главно на наши младежи”.

В края на 60-те години има разпореждане служителите на ГКПП-тата да не допускат в страната ни туристи с „неприличен външен вид, наподобяващи бийтълси, мръсни, неизмити, с изпокъсани дрехи и с неприлично големи коси и бради”.

Престараването при изпълнението на тези разпореждания води до международни скандали, тъй като през 1968 г. в рамките само на една седмица в България заради дълги коси първо не е допуснат югославски музикант, а след него и югославски спортист, пътуващ с отбора си за състезание.

През този период ежегодно в страната ни не са допускани между 800 и 1000 туристи, отговарящи на описанието в инструкциите. Много други обаче успяват да преминат граничния фейс контрол и да дойдат на почивка в България.

През летния сезон на 1971 г. милицията в Бургас преброява около 1000 хипита, „миришещи на мръсотия”, чийто външен вид е „под всякаква критика”. Отбелязва, че визията и поведението им възмущават не само българите и туристите от социалистическите страни, но и гостите от Западна Европа. Мнението на нашите здравни власти било, че хипитата и бийтълсите са „заразоопасни”.

През същата година ДС прави опит да изгони група от 62 хипита от Западен Берилин, които отсядат в къмпинг „Тополите” на Южното Черноморие. Доводите на службите са, че чужденците развращават българската социалистическа младеж.

„Като развиваха теорията за „приближаване до природата”, те живееха буквално по животински, неспазвайки елементарните общочовешки норми за поведение в обществото. С животинските си оргии развращаваха нашите младежи и девойки, в които успяваха да въвлекат някои морално неустойчиви девойки и възмущаваха останалите наши граждани”.

Смесените бракове също са считани за идеологическо оръжие на Запада. През 1963 г. ДС отчита наплив на англичани, идващи в страната ни да си търсят съпруги. Отказите на държавата да им позволи да оженят за наши сънароднички се превръщали в повод за антибългарска кампания по страниците на британската преса. В документ от 1971 г. пише следното.

„Женитбата на наши младежи и девойки за западни граждани е особена форма на разложение и въздействие върху съзнанието на наши неукрепнали младежи. Особено разложително в това отношение действа посещението на някои бивши служители от системата на туризма, оженили се за западни граждани. След година-две те се връщат в България с леки коли, дават богати вечери на своите познати и през цялото време им разказват за „неограничените” възможности, които им предлага „свободният” свят… Морално разложилите се западни граждани водят наши младежи и девойки в дискотеките и баровете в курортите, където им показват своите възможности. В поведението им по време на танците липсва елементарна скромност, целуват се, лягат по миндерите, без да се съобразяват с околните”.

Усилията за морално разложение на българските младежи очевидно дават добри резултати дори сред децата на партийната номенклатура, ако се съди по доклада за летния сезон в „Слънчев бряг” през 1972 г. В документа се отбелязва, че курортът се посещава от български младежи и девойки, които „не са заети в производството и прекарват по 2-3 месеца, без да работят”.

„Тяхната основна цел е да се запознаят със западни граждани и да установят близки отношения. Не са редки случаите, когато сред тях има синове и дъщери на партийни и държавни функционери и военнослужещи”

Особено внимание ДС обръща на „предметно-демонстративната идеологическа диверсия”, която западните туристи извършват, като внасят луксозни стоки, коли и демонстрират финансови възможности чрез раздаване на подаръци и бакшиши. С подобни примери изобилстват документите на нашите служби, които се сдобиват с наръчник на западногерманското разузнаване към туристите, избрали България за почивка.

Указанията към гражданите на ФРГ са да вземат в багажа си вестници, списания и книги, които да подаряват на българите. Препоръчва им се още да правят дребни подаръци като „мини блузи и жилетки от вълна или изкуствени материали, шарени поли, дамски чорапи и бельо, бански костюми, очила за слънце, козметика, играчки за плажа, водолазни принадлежности, електрически самобръсначки, портативни радиоапарати”.

За пропаганда на западния начин на живот ДС счита и пътуване на чужди туристи до България с автомобили.

През 1962 г. американски гражданин пристига в държавата ни с последен модел „Кадилак”, който веднага се превръща в атракция. Чужденецът посещава София, Варна и Бургас и паркира автомобила на места с голям човекопоток. След това започва да завързва непринудени разговори с минувачите, обяснявайки им, че е пенсионер и с пенсията си може да си позволи такава кола и да ходи всяка година на почивка в далечна страна.

Подобен фурор с „Алфа Ромео” същото лято на „Слънчев бряг" предизвикват и двама 19-годишни западногерманци, които според службите били „месарски чираци”.

Западногерманци „внасят” в България и нудистката мода. В началото на 70-те години на плажа в курорта „Албена” се появяват плажуващи, които не носят бански костюми. ДС веднага се задейства и извършва проверка на сигнала, която установява, че туристи от ФРГ са автори на „тази срамна и недостойна проява за нашия морал и нравственост”. Към нея са се присъединили и летовници от ГДР, Чехословакия и Полша, както и българи, служители на „Балкантурист”. С помощна на органите на реда и на доброволни отряди за няколко дни голите туристи са разгонени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл