Рекорден брой - 204 сватби вдигнати за 9 месеца във Велико Търново

Рекорден брой от 204 сватбени ритуала са извършени от общинската фирма „Обредни дейности” във Велико Търново за деветмесечието на тази година. Това става ясно от отчета за дейността на дружеството. Той бе приет на последната сесия на Общинския съвет.

Това е най-високата бройка на сключени бракосъчетания за същия период от 2003 г. досега. Най-малко – 133, са били сватбите през 2013 г. Най-висок брой на бракосъчетанията за цялата година, е регистриран през 2007 г. - общо 212. За деветмесечието на тази година 41 са били сключените бракове в делничен ден, а 94- в почивните и празнични дни. Сред тях е и най-кратко продължилия брак на младоженци, които се оженили, до края на сватбеното тържество в ресторант в село Арбанаси се скарали и още на следващия ден подали молба за развод.

Изнесените венчавки извън ритуалната зала- в ресторант или заведение са били 63, пет от младоженците са казали заветното „да” пред паметника на Асеневци. През този период не е имало мераклии да се врекат в брачен съюз сред бойните кули на крепостта Царевец, където таксата е 1000 лв. Не е имало сватби и на други музейни обекти в болярския град, както през предходните години.

„Обредни дейности” предлага изнасяне на ритуала още пред музей „Възраждане и Учредително събрание”, паметника на Асеневци, ВИП- площадката за наблюдение на спектакъла” Звук и светлина”. Ритуалът „Именуване на дете” се предлага безплатно.

Приходите от весели ритуали за периода възлиза на 29 348 лева, което е с 36 % повече от 2014 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони