Цените на петрола се повишиха

НАП спира временно 6 електронни услуги Няма достъп до обявите за продажба на имущество на длъжници

Имам ли право на майчински, ако ме съкратят в срока за изпитване

Откриха тухла с печат с името на римския консул Марулус в древния град Нове Уникалната находка датира от 184 година

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 юли 2019

Румен Петков: Може да се очаква взаимодействие на АБВ с БСП на местните избори

Проф. Герджиков: Единодушната номинация на Гешев ми дава надежда

НАП продава 13 бунгала край морето Къмпингът е в област Варна

Зеленски завладя и парламента на Украйна „Слуга на народа” печели абсолютно мнозинство

Тръмп: Информацията за заловените шпиони на ЦРУ е фалшива

Ремонти на знакови стари сгради в София Къщата на Яворов може да стане общинска, реставрират дома на Фингов

Иван Гешев – кандидат за нов главен прокурор (обзор) Може да остане сам в състезанието

Приключи гласуването за премиер на Великобритания Утре обявяват името му

Иран: Задържането на плаващия танкер „Стена имперо“ не е ответна мярка

ВМРО издига Славчо Атанасов за кмет на Пловдив

Убили студент, защото го сбъркали с гей

Съдът категоричен: Михаил не е бил хомосексуалист

Александър Георгиев (25 г.) и Радослав Кирчев (24 г.), които били част от наказателната бригада за “чистене на Борисовата градина от гейове”, зверски удушили студента по медицина Михаил Стоянов през 2008 г., понеже им заприличал на хомосексуалист. Това става ясно от мотивите към осъдителната присъда на Георгиев и Кирчев, прочетена през юни т.г. от Софийския градски съд.

Съставът с председател съдия Атанас Атанасов, младши съдия Николай Урумов и трима съдебни заседатели пратиха зад решетките Георгиев за 13 г., а Кирчев – за 4 г. и 10 месеца, но ги пуснаха под гаранции от по 5 хил. и 2 хил. лв. С присъдата не е съгласен съдебният заседател Пламен Иванов.

За две години разследващите стигнаха до виновниците, а още три бяха необходими на прокуратурата да ги изпрати на съд.

През есента на 2008 г. Михаил завършил семестриално медицина и се подготвял за държавен изпит преди дипломиране, пишат съдиите. Във фаталния 30 септември около 19,30 ч той казал на майка си Христина Стоянова, че ще излезе да се разтовари от четенето. Преди това тя го помолила да й измери кръвното. Той не успял да намери апарата, но усетил, че пулсът й бил ускорен, и й дал хапче. Обещал, като се прибере, да открие машинката за кръвно.

Два часа по-късно Михаил бил пресрещнат край алея “Яворов” в Борисовата градина от Георгиев, Кирчев и техния авер Александър Стоев, който е само свидетел по делото. Имало още двама членове на бандата, но те изоставали зад тях, за да дебнат, ако “хомосексуалист” реши да избяга. Георгиев забил юмрук в лицето му. Михаил се строполил на земята, но се изправил и хукнал да бяга. Кирчев, който тогава бил непълнолетен, го настигнал и повалил. Тримата започнали да го налагат с юмруци и ритници, установил е съдът. После един от тях хванал Михаил за шията и му счупил подезичната кост. Притискали го, докато не издъхнал.

В мотивите си съдия Атанасов изтъква, че Стоев също е отговорен за кръвопролитието.

Преди наказателната бригада да избяга от алея “Яворов”, Георгиев пребъркал джобовете на Михаил и отмъкнал телефона му, който по-късно го издал. Той убедил приятеля си Цветомир да лъжесвидетелства пред полицаите и да разкаже, че намерил случайно джиесема, а после му го продал. “Те няма да намерят твоето ДНК по трупа, спокойно. Ще намерят на някой пед*л”, уверил го Георгиев. Въпреки това Цветомир призна всичко пред съда.

Бил ли е гей Михаил? “От показанията на приятели и състуденти на пострадалия не беше установено той да е имал хомосексуална полова ориентация”, пише съдия Атанасов. Той отхвърля версията на защитата, че студентът е бил удушен при секс с партньор от същия пол. Защитниците визираха приятеля на Михаил Явор Борисов, с когото били през лятото на море и нощували в една стая. В началото на разследването криминалисти посочиха Явор за убиец, но няколко месеца по-късно делото срещу него беше прекратено.

Почернената майка Христина Стоянова:

Потресена съм от един съдебен заседател

„Потресена съм от съдебния заседател Пламен Макавеев Иванов, който твърди, че убийците били невинни. В мотивите си той е написал с нецензурен език как синът ми бил гей, защото си нямал приятелка”, сподели пред „Труд” почернената майка на Михаил – Христина. Тя е огорчена и от обвиненията на Иванов, че не била добра майка, тъй като не питала сина си има ли джобни. „Този човек казва, че Мишо не бил достоен за лекар, понеже не ми помогнал, като съм имала кръвно. Това е отвратително и то не е предмет на делото”, добави през сълзи Христина.

Нейният повереник адв. Иванка Лазарова обяви, че ще пусне жалба в правосъдното министерство срещу заседателя.

„Опасявам се, че убийците на сина ми ще избягат като двойния убиец от „Соло” Илиян Тодоров. Нищо, че са осъдени на първа инстанция, те сега са на свобода”, заключи Христина.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.