На 20 юли 2019 да почерпят

Тир и кола катастрофираха между Своге и Церово

Помпео: САЩ са готови да преговарят с Иран без предварителни условия

Иран плени британски танкер в Ормузкия проток

70-годишен мъж е загинал, след като е блъснат от кола на пътя Разград – Русе

САЩ свалиха ирански дрон, Техеран отрича (обзор) ВМС на САЩ използвали електронно заглушаване

Горанов за хакването на НАП: Скоро разбрах, че да направиш такава беля на практика е ненаказуема

„Боинг“ е загубил близо 5 млрд. долара заради скандала с модел „737 MAX“

Холандия частично отговорна за Сребреница

Тръмп се срещна с астронавти от „Аполо 11“, стъпили преди 50 г. на Луната

Засилен трафик на „Капитан Андреево“

Китайската космическа лаборатория „Тянгун-2“ изгоря в земната атмосфера

Двама парапланеристи пострадаха край Дупница

Доналд Тръмп за иранския дрон: Няма съмнение, свалихме го

Хакнатите данни били със събути гащи Не са били криптирани, съобщи Венцислав Караджов, шеф на Комисията за защита на личните данни

Инвалидната пенсия наполовина, ако работиш

Инвалидната пенсия на хората, които работят, да се намалява наполовина. Това предлага Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, по-известен като БОРКОР. Анализът на ТЕЛК и инвалидните пенсии е възложен от вицепремиера Меглена Кунева, въпреки че звеното няма правомощия да предлага подобни промени.

Според анализа ограничението за получаване на пълния размер на пенсията трябва да важи за хората, които след инвалидизирането са продължили да работят същата професия.

Подобно предложение обаче противоречи на решение на Конституционния съд от 1997 г., според което не може да се ограничава правото на пенсионерите да получават едновременно пълна пенсия и заплата по трудов договор.

Като компенсация за намалената пенсия БОРКОР предлага заплатата на пенсионера да се облага с по-ниска ставка или да се освободи от данък. Друга идея е пенсия за инвалидност поради общо заболяване да се отпуска само на хора, които имат най-малко 3 години действителен осигурителен стаж. В момента изискванията са значително по-леки.

Предлага се още намалената работоспособност, от която зависи размерът на пенсията, да се определя не спрямо състоянието на здрав човек, както е сега, а според това доколко увреждането позволява на човек да работи дадена професия.

ТЕЛК трябва да оценява вида и степента на увреждане според БОРКОР, след което втора комисия да определя какво може да работи човек и каква пенсия и социални услуги да получава. В доклада се цитират данни на НОИ, че в периода 2000-2014 г. разходите за пенсии за инвалидност се увеличават над 6,5 пъти – от 244 млн. лв. на 1,647 млрд. лв. Експертите констатират, че нормативната уредба за ТЕЛК и инвалидните пенсии е пълна с противоречия и пропуски, които са поредпоставка за корупция.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.