Инвалидната пенсия наполовина, ако работиш

Инвалидната пенсия на хората, които работят, да се намалява наполовина. Това предлага Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, по-известен като БОРКОР. Анализът на ТЕЛК и инвалидните пенсии е възложен от вицепремиера Меглена Кунева, въпреки че звеното няма правомощия да предлага подобни промени.

Според анализа ограничението за получаване на пълния размер на пенсията трябва да важи за хората, които след инвалидизирането са продължили да работят същата професия.

Подобно предложение обаче противоречи на решение на Конституционния съд от 1997 г., според което не може да се ограничава правото на пенсионерите да получават едновременно пълна пенсия и заплата по трудов договор.

Като компенсация за намалената пенсия БОРКОР предлага заплатата на пенсионера да се облага с по-ниска ставка или да се освободи от данък. Друга идея е пенсия за инвалидност поради общо заболяване да се отпуска само на хора, които имат най-малко 3 години действителен осигурителен стаж. В момента изискванията са значително по-леки.

Предлага се още намалената работоспособност, от която зависи размерът на пенсията, да се определя не спрямо състоянието на здрав човек, както е сега, а според това доколко увреждането позволява на човек да работи дадена професия.

ТЕЛК трябва да оценява вида и степента на увреждане според БОРКОР, след което втора комисия да определя какво може да работи човек и каква пенсия и социални услуги да получава. В доклада се цитират данни на НОИ, че в периода 2000-2014 г. разходите за пенсии за инвалидност се увеличават над 6,5 пъти - от 244 млн. лв. на 1,647 млрд. лв. Експертите констатират, че нормативната уредба за ТЕЛК и инвалидните пенсии е пълна с противоречия и пропуски, които са поредпоставка за корупция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес