Миков: Разсъждаваме как хората ще изкарат зимата, а не за президентски избори

Днешното дясно управление води управлението към един тунел, в мъгла. Провалените политики на правителството са повод за вот на недоверие, това заяви по Нова тв лидерът на БСП Михаил Миков. Той акцентира на енергетиката и заяви, че тя е в най-тежкото състояние днес. Нали обещаха, че ще се сключат едни договори с американските централи, тези централи не плащат на мините, плаща само ТЕЦ „Марица- изток 2“.

Вотът на недоверие е отговорност за сегашната политика, а управляващите ще се връщат в миналото. Миков препрати хората да си спомнят как са нараствали заплатите през 2009 г., а сега ще плащат, ще плащат 16-милиарда дълг, заяви той. И поясни, че заемите са теглени миналата година, теглят се и тази. Правителството не може да осигури приходи, и затова са тези заеми и догодина ще приключи. Миков предупреди, че България ще влезе в дългова спирала, както е в Гърция.

По повод правосъдната реформа, която доведе до сътресения вдясно, Миков заяви, че БСП от началото на година има ясна позиция, че опитът да се прави самоцелна промяна в конституцията няма да помогне на човека, чийто баща е убит и чака бързо правосъдие. БСП е единствената опозиция, която предлага друга политика. „Разправията на г-н Кънев е разправия в десницата. Ще бъде много трудно да е в опозиция – дясна партия, опозиция на дясно управление“, каза още лидерът на БСП.

Как да подкрепяме тази реформа, ние единствени поставяме въпроса да се внесат докладите на Висшия съдебен съд и Върховния касационен съд, срокът бе 31 май. Това е конституционно изискване за прилагане на закона. Вашата информация е само от двете каки. Отнасям се към тях както към записите „Ало, Ваньо“, но има по-сериозни неща – как да реализира достъпът до правосъдие, заяви лидерът на БСП.

Борисов възникна като проект на „Глобална България“ и властовата конструкция е удовлетворяване на интереса на 5-6%. Това е десен проект, заяви още Миков.

И последните избори потвърждават логиката на паричната демокрация. Не може правата на гражданите да минават през пари. Корпорациите има слаба държава и институции.

ДПС внушава, че са втора политическа сила. ДПС подкрепя десните решения, макар, че министър-председателят не се е целувал с г-н Местан, само пи кафе с него. Разбирането на ДПС е да участва във формиране на дясна политика. Не ги обвинявам, но това са факти, заяви още той.

Предсрочните избори са въпрос, който може да се развие обективно. Обстоятелствата ще доведат до тях. Въпросът е доколко гражданите ще могат да търпят. Никой не казва при либерализацията какво ще се случи с цената на тока, винетките поскъпнаха. Това са все елементи, които ще доведат до социално напрежение.

Не бива да се подменя действителността в България с добре отразени протести, а има много хора, живеят тежко. Миков разчита те да бъдат по-възмутени, когато отиват на избори.

Не сме разсъждавали за президентски избори, ще чакаме да минат Коледа, Нова година, сега разсъждаваме как хората ще изкарат зимата, ще поставим остро тези проблеми. А изборите са догодина есента, нека да видим какво ще стане в енергетиката през зимата, реформата в здравеопазването, в образованието – 13 500 деца по-малко тръгнаха на училища и ще трябва да се съкращават училища, заяви още той.

Лидерът на БСП заключи, че мнозинствата се формират от зависимости.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини