Спецпрокуратурата поема случая с хакерската атака срещу НАП По думите на адвоката на Кристиян Бойков не е ясна причината за отвеждането на търговския директор на фирмата

Търговският директор на фирмата на Кристиян Бойков е задържан за 24 часа

Крадци отмъкнаха охранителна камера в София

Тръмп обсъжда възможни санкции срещу Турция заради С-400

Борис Джонсън встъпва официално в длъжност премиер на Великобритания

Транспортна стачка блокира Италия днес

Шефът на ФБР: Русия продължава да се меси в изборните процеси в САЩ, санкциите са недостатъчни

Жълт код за гръмотевични бури в 4 области в страната

Бившият собственик на „Кремиковци“ и ЦСКА Прамод Митал е задържан в Босна за престъпна дейност

Комисията по отбрана в НС разглежда президентското вето върху сделката за F-16

Световни лидери поздравиха Борис Джонсън

Парламентът обсъжда ветото на президента върху промените в Изборния кодекс

Малък самолет се разби в Мексико, загинаха четирима души

Иран няма да допусне нарушаване на корабоплаването в Ормузкия пролив

Земетресение от 2,7 по Рихтер разлюля Своге

Прокуратурата даде на съд за опит за убийство акушерката, удряла 4-дневно бебе

Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу акушерката Емилия Ковачева за това, че на 18.04.2015 г. в гр. София, за времето от 01.49 часа до 03.12 часа, в отделение по акушерство и гинекология с дейност „Неонатология” на УМБАЛ „Софиямед” ООД, в стая за интензивно лечение и специални грижи за новородени, направила опит умишлено да умъртви малолетната Н.Д., родена на 14.04.2015г., която поради възрастта си се е намирала в безпомощно състояние. Това съобщиха от прокуратурата.

Емилия Ковачева е нанесла множество силни удари с ръка и стъклено шише за хранене в областта на главата и тялото на детето, задушавала го е с ръце в областта на врата му. Вследствие на нанесените удари и упражнената сила по отношение на малолетната Н. Д. е причинно постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота, изразяващо се в причиняването на тежка черепно – мозъчна травма и тежък мозъчен оток. Деянието е извършено по особено мъчителен за пострадалото бебе начин и с особена жестокост и същото макар и довършено, не са настъпили предвидените от закона и исканите от дееца общественоопасни последици от това престъпление, а именно смъртта на детето, поради оказана спешна висококвалифицирана медицинска помощ от лекари в МБАЛ „Токуда болница София „ АД – престъпление по чл.116, ал.1, т.4, пр.2, т.5 и т.6, пр.2 и пр.3, вр. чл.115, вр. чл.18, ал.1, пр.2 от НК.

До разкриването на престъплението се стигна след постъпване на сигнал от лекари от МБАЛ „Токуда болница София“ АД за това, че в болницата е постъпило за лечение бебе в много тежко състояние. След извършените медицински прегледи е установено, че детето е със счупена дясна периатална кост на главата. Констатирани били множеството кръвоизливи на срещуположната лява страна на мозъка, сочещо на извод, че детето е удряно върху главата двустранно. Установено било, че детето е душено и категорично била отхвърлена версията уврежданията да са получени от изпускане на детето, а се касае за синдрома на малтретираното дете. След изследвания била констатирана тежка черепно мозъчна травма, мозъчен оток и кръвоизлив -състояния реално застрашаващи живота.

Вещите лица, изготвили заключението на изготвената по делото тройна съдебно- медицинска експертиза са изразили категоричното становище, че без оказана своевременна медицинска намеса би настъпила смъртта на новороденото дете.

„Изпълнителното деяние, осъществено от обв. Ковачева се изразило в опит да умъртви малолетната Никол Димитрова, като е въздействала върху жизнено важна част на тялото – главата на пострадалото дете с определена сила, брой и интензитет, както и с твърд предмет -стъклено шише до степен да причинят смъртта на новороденото дете. Осъщественото от обвиняемата деяние се отличава с особена жестокост, като обвиняемата при осъществяване на деянието е употребила коравосърдечно отношение, ярост и садизъм, което очевидно личи от продължителността на нанесения побой, броя на ударите, тяхната сила, причинените телесни увреждания на беззащитното новородено дете. В същото време осъщественото от Емилия Ковачева престъпление се характеризира и с това, че на Н. Д. са причинени изключителни болки и страдания вследствие на упражнената сила, като при нанасяне на увредата обвиняемата съзнава, че с въздействието си върху детето му причинява физически страдания. Всичко изброено по- горе сочи, че деянието е осъществено от обв. Ковачева по особено мъчителен начин за пострадалата Н.Д.“ е посочено в обвинителния акт.

По досъдебното производство са разпитани 31 свидетели, изготвени са съдебно медицинска експертиза за причинените телесни наранявания и съдебно психиатрична експертиза на Ковачева и видео техническа експертиза.

Емилия Ковачева е с мярка за неотклонение „Домашен арест“

Предстои Софийски градски съд да насрочи разглеждане на делото.

В хода на разследването е изяснено с категоричност, че по време на нощните си дежурства на 17/18.03.2015 г., на 24/25.03.15 г., 15/16.04.2015 г. и на 17/18.04.2015 г. обвиняемата Ковачева е нанасяла побой по идентичен начин – блъскане, удари по тялото и главата, притискане по отношение на други 4 новородени деца в отделението. За тези нейни деяния също е ангажирана наказателната отговорност на обвиняемата Ковачева, като материалите за тези деяния са отделени са изпратени на Софийска районна прокуратура по компетентност и подсъдност за осъществяване на разследване.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.