На втора инстанция: Оправдани за убийство в Дюлино влизат зад решетките

Двама крадци, затрили преди 5 г. пенсионер от с. Дюлино, отиват за по 15 г. зад решетките. Това реши Варненският апелативен съд, който отмени оправдателните присъди на Севдалин Атанасов от Долни чифлик и Митко Асенов от Поморие, дадени миналия септември от окръжните магистрати.

Тандемът е виновен за зверството, постанови съдът след 4 заседания, на които бяха разпитани свидетели и бяха представени данните от нова съдебно-техническа експертиза от мобилните оператори, свидетелстваща за местонахождението на апашите в деня на убийството. На 24 ноември 2010 г. Атанасов и Асенов се вмъкнали в двора на 77-годишния животновъд Иван Златев в с. Дюлино, за да крадат метални предмети.

Стопанинът, който тъкмо нахранил добитъка в съседна пристройка, ги изненадал. Вместо да побегнат, апашите го нападнали с юмруци и ритници. Налагали го, докато спрял да мърда и избягали. Тялото на Златев било открито от съседите му насред двора няколко дни по-късно.

Съдебно-медицинската експертиза установила, че възрастният човек е издъхнал от тежка черепно-мозъчна травма, причинила оток на мозъка. Убийците оставили кални дири по дъсчената ограда и били заловени няколко месеца по-късно, но след първия процес излезли невинни. Сега ВАС ги наказа да платят и 180 000 лв. кръвнина на близките на жертвата, както и 2066 лв. разноски по делото. С определение на магистратите Атанасов и Асенов бяха задържани под стража веднага след прочитането на присъдата, която трябва да търпят при първоначален строг режим. Решението може да се обжалва пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право