Фитнес пази „Юнайтед“ от контузии

На 23 юли 2019 да почерпят

Тъкмят рецептата за бира със светена вода Кехлибарената течност ще се казва A-Men

Проф. Кантарджиев: Тигровият комар не пренася тропически вирусни инфекции

Русия и Турция може да правят заедно С-400

Тръмп: Вашингтон работи с Исламабад за слагане на край на войната в Афганистан

Не забраняват фермерските пазари Има заповед за спиране на продажбите на свинско месо и месни продукти

Кубрат Пулев си върна боксовия лиценз в САЩ

Бул. „Витоша” e №3 по ръст на наемите Цените са се повишили с 8,3% в рамките на една година

Макрон: 14 страни-членки на ЕС се споразумяха за нов „механизъм за солидарност“ за мигрантите

Бурджу Йозберк е красива и талантлива

Цените на петрола се повишиха

НАП спира временно 6 електронни услуги Няма достъп до обявите за продажба на имущество на длъжници

Имам ли право на майчински, ако ме съкратят в срока за изпитване

Откриха тухла с печат с името на римския консул Марулус в древния град Нове Уникалната находка датира от 184 година

Финансовият надзор с достъп до данъчна тайна

Комисията за финансов надзор (КФН) ще има достъп до данъчна тайна, предвиждат промени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа, публикувани на сайта на Министерството на финансите. Достъпът ще включва информация за банкови сметки, за размера на доходите, за начислените, дължими и платени данъци, данни за търговската дейност на предприятията и други.

Ведомството няма да има директен достъп до данъчната и осигурителната информация, предвижда проектът. То ще получава данните след писмено искане до НАП, както е предвидено в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Такава възможност вече има за редица лица и структури. Сред тях са президентът, главният прокурор, шефовете на НОИ, Агенция „Митници”, ДАНС, Комисията за защита на конкуренцията и др.

КФН ще има достъп до данъчна тайна заради разширяване на правомощията й, става ясно от мотивите на законопроекта. Ведомството ще има право да налага глоби на физически лица при определени нарушения. Например при неразкриване на информация за дялово участие от страна на дружествата, търгувани на борсата, при необявяване навреме на финансовите отчети или на промени в правата на притежателите на ценни книжа и др.

Зам.-председателят на КФН, който отговаря за инвестиционната дейност, ще трябва да се съобразява и с по-стриктни критерии при определяне на санкциите. Например ще се взема предвид тежестта на нарушението, финансовото състояние на дружеството или на физическото лице, размерът на получената печалба или избегнатата загуба в следствие на нарушението и др.

Така за физическите лица е предвидена глоба от 3000 лв. до 4 млн. лв. За фирмите санкцията е от 5000 лв. до 20 млн. лв., или 5% от годишния оборот. В определени случаи физическите лица и фирмите ще може да бъдат глобявани и до удвоения размер на получената печалба или избегнатата загуба в резултат на нарушението. В момента санкциите за подобни нарушения са по-малки – от порядъка на няколко хиляди лева.

ПРАВИЛА

6-месечни отчети на борсата

Публичните дружества ще трябва да оповестяват в бъдеще и 6-месечни финансови отчети за дейността си, предвиждат промени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа. Докладите трябва да бъдат представени до 30 дни след края на полугодието. Изискването ще важи и за дружествата, които изготвят консолидирани финансови отчети. В този случай срокът за оповестяването им е по-дълъг – 60 дни. В момента задължително се представят само тримесечни и годишни отчети. Променя се и срокът, в който дружествата трябва да осигуряват публичност на годишните си финансови отчети. Вместо 5 години те ще трябва да са достъпни за обществото за 10 години.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.