Арестуваният за кибератаката срещу НАП хакнал сайта на МОН преди две години

Гори електрически стълб на столичен булевард

Андреа пак прекали с фотошопа (СНИМКА)

БФС глоби и порица „Царско село“ заради съмнителни мачове

Слабо начало на сезона за хотелите край Варна Статистиката отчете спад на туристите и приходите за май

Бисер Петков: Над 43 хиляди първокласници ще получат по 250 лв. еднократна помощ за началото на учебната година

Продавачка присвоила над 70 000 лв. от заложна къща

Хари и Меган влязоха в списъка на Time за най-влиятелните интернет звезди

ДПС предлага правителството да купи машини за гласуване Идеята е да се сертифицират от "Електронно управление", одитират от ДАНС, програмират и отчитат от "Информационно обслужване"

Шофьор блъсна 7-годишно дете в Русе

Премиерът за хакването на НАП: Разполагаме с уникални мозъци, на които трябва да плащаме повече, за да не ни нанасят такива щети

Борисов: Отпускаме 5 млн. лева за обновяване на сградата и музея на БАН

Кристалина Георгиева има шанс да оглави Международния валутен фонд след оставката на Кристин Лагард

Български ало измамник завлече с 20 000 евро грък

Марешки превръща Пощенската палата във Варна в хотел

Стресът (не) работи за екипа ни

Натрупани задачи, неспазени срокове, недобри финансови резултати, нов мениджмънт, смяна на офиса. Стрес.

Стрес, стрес, стрес!

Как да се справим с него? Това е въпрос, който вълнува не само мениджърите, но и служителите.

Със сигурност няма лесна и изпитана рецепта за преодоляване на стреса на работното място. Едни експерти съветват да не се тревожим за дребни неща и да се фокусираме само върху сериозните проблеми във фирмата, други – в 18,30 ч да оставим работата в офиса и да се опитаме да не ставаме жертва на „професионално прегряване“, а трети – да го ударим на майтап.

Каквото и да направим, едва ли можем да преодолеем напълно стреса. И това всъщност не е нужно. Според експерта Бил Яковиц, който пише за Inc.com, мениджърите могат да използват стреса в полза на екипа си, ако променят представата за него.
Как? Оказва се дори по-лесно, отколкото предполагате – създайте културата, че екипът с гордост може да преодолява предизвикателствата заедно.

Решението според Шон Ейкър от Harvard Business Review е моделът, по който армията използва присъщия за войната стрес като инструмент за тиймбилдинг.

Изберете правилната гледна точка

Ако стресът дърпа нас и екипа ни надолу, трябва да променим начина, по който го възприемаме. Например, вместо да се напрягаме, когато видим купчина имейли, на които трябва да отговорим, трябва да гледаме на задачата като на предизвикателство, от чието преодоляване ще извлечем ползи. Зад всеки натоварващ фактор – дори абсолютния хаос във входящата кутия на корпоративната поща, се крие възможност да разгърнем аспекти от потенциала си – като търпение, издръжливост и ефективност.

Открийте смисъла

Когато предизвикателствата, които ни напрягат, са лишени от смисъл, нямаме мотивация да се борим с тях. Ако обаче им придадем по-широк контекст, ние и екипът ни ще преодолеем стреса. Трябва да свържем точките между смисъла и напрежението, за да помогнем и на хората си като отделни индивиди, и на отделите да се усъвършенстват.

Стресът е отборен спорт

Лидерите трябва да бъдат обучавани да помагат на екипа да вижда стресиращите фактори като смислено групово предизвикателство. Съветът на Ейкър – да наблягаме на идеята, че „отборите, а не отделните играчи, печелят шампионати“.
Натоварването е отборен спорт – важно е да го осъзнаем. Ако всички работим заедно, ще разпределяме товара помежду си и ще изпълняваме задачите по-ефективно.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.