Правителството работи плътно до Нова година

Правителството ще работи плътно до края на годината. За разлика от депутатите, които вече излязоха във ваканция и ще се върнат на работа на 13 януари, министрите ще заседават тази и другата сряда. След това правителството ще се събере на Йордановден.

Въпреки очакванията на вицепремиера Меглена Кунева поправеният проект на Закона за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности, няма да влезе за обсъждане в правителството до края на годината.

В момента вървят совалки между хората на Кунева и парламентарно представените групи, за да се стигне да консенсус по „горещите точки“ в проекта. В сряда такава среща се очаква да се проведе със зам.-председателя на АБВ Румен Петков.

Борбата с антикорупцията и новото законодателство са записани като точка №1 в проекта за ново споразумение между коалиционните партньори в управлението. Премиерът бил съгласен с поправките в законопроекта, твърдят запознати.

Според тях всеки, който разполага с данни за корупция, може да подаде сигнал до бъдещото Национално бюро за борба с нея. Директорът на бюрото е длъжен да осигури технически възможности това да става така, че да има комуникация с автора на сигнала, но да не се разкрива самоличността му.

След като първоначалният вариант на закона бе отхвърлен от парламента през септември, сега той влиза за обсъждане със 100 промени. Разписани са допълнителни гаранции за независимост на Националното бюро, мерки срещу евентуално оклеветяване на проверяваните и е ревизирана опцията за работа по анонимни сигнали.

В новия проект се предлагат два варианта на избор на директор и зам.-директор на бюрото. Първият е всяка парламентарна група да излъчи кандидати, които да бъдат обсъдени и изборът да е от Народното събрание. Вторият е създаване на комисия от парламентарните партии, МС и Висшия съдебен съвет, а номинираните да представят писмена концепция в срок до 14 дни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини